در این میان برخی پالایشگاهها با توجه به اعتبار بالای خود در بازار، از سود بالا صرفنظر کرده و تطابق کیفیت با استانداردهای جهانی را کماکان سرلوحه تولید محصول نهایی یا فینیش پروداکت قرار دادهاند. اما درنظر داشته باشید که روغنپایه گروه یک که توسط پالایشگاههای روانکار در ایران ساخته میشود، درجه گرانروی یا ویسکوزیته ایندکس پایینی داشته و قابلیت استفاده در تولید روغنموتورهای با تکنولوژی و استاندارد روز دنیا را ندارد؛ غالبا در این محصولات از روغنپایههای تمامسنتتیک استفاده میشود (گروه چهار و پنج روغنپایه یا بیساویل)؛ ولی در دنیا بهخاطر شاخصهای بالای کیفی روغنپایه گروه سه، این بیساویل را نیز بهعنوان روغنی سنتتیک میپذیرند و در نتیجه روغنسازان در محصولات بنزینی خود از این مادهاولیه استفاده میکنند.
اما صحبتهای مدیرعامل بهران و تایید این موضوع که «برخی پالایشگاههای داخلی از بیساویل تولید خودشان در روغنموتورهای باکیفیت استفاده میکنند» تعجببرانگیز است.
علی کاظمی، مدیرعامل شرکت نفت بهران اخیرا نشست خبری برگزار کرد و طی آن بهبیان سیاستگزاریهای این شرکت پرداخت. بهگزارش «نفت ما» او در خصوص اینکه قیمتگذاری دستوری سبب شده است حاشیهسود تولیدکنندگان روانکار کاهش پیدا کند و برخی برندها از بیساویل خود برای تولید روغنموتور پایههای بالاتر استفاده میکنند، اظهار داشت: «قطعا سبد محصولات ما بهسمت تولید محصول با سطح کیفی بالاتر مبتنی بر نیاز بازار حرکت خواهد کرد. ما بهسمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر و با سطح کیفیت بالاتر، مذاکره با خودروسازان و صنایع مختلف حرکت میکنیم و این موضوع محقق شده است. حتی یک پله بالاتر از این در خصوص تولید انواع روغنهای گروههای 2 و 3 صحبت کردهایم که عمدتا در محصولات جدید در خودروهای جدید و صنایع کاربرد دارد.این موضوع راهبرد اصلی شرکت بهران و سایر شرکتهاست و به این سمت و سو میرویم.»
کاظمی درپاسخ به این پرسش که چهار شرکت اصلی روانکار با توجه به بحث آسیب قیمتگذاری دستوری به سودآوریشان، چه راهبردی برای آزادسازی قیمت روغنموتور در سال جاری دارند؟ اعلام کرد: «در این خصوص، ظرفیت قانون این اجازه را میدهد که شرکتهای تولیدکننده محصولات مختلف، انجمنهای صنفی تشکیل بدهند و از ظرفیت قانونی برای پیگیری مطالباتشان استفاده کنند. خوشبختانه بعد از سالها موفق شدیم انجمن پالایشگاههای روغنسازی کشور را احیا کنیم و با توافقات و مکاتباتی که با نهادهای مرتبط همچون وزارت صمت، شورایرقابت و همچنین ستاد تنظیم بازار داشتیم، خواستههای خود را بهصورت یک زبان واحد مطرح کرده و توانستیم سیاستگزاریهایی درخصوص بخشی از محصولات داشته باشیم که مشمول قیمتگذاری نبوده و صرفا محصولاتی هستند که درحوزه روانکار صنعتی فروخته میشوند و در شبکه توزیع و سبد مردم بهصورت عادی قرار ندارند.»
مدیرعامل نفت بهران تصریح کرد: «انجمن پالایشگاههای روغنسازی با تحرکات و مذاکراتی که انجام داد، موفق شد از نهادهای مربوطه اجازه یک پله افزایش قیمت در مورد روانکارهای صنعتی را بگیرد و توافق کردیم بتوانیم در شرایط رقابتی حداقل قیمتهایی را رعایت کنیم که بهنفع صنعت باشد و همچنین درکنار آن ارزش افزودهای نیز برای شرکتهای خودمان ایجاد کنیم. درعین حال احیای انجمن پالایشگاههای روغنسازی، بزرگترین اتفاقی بود که بعد از سالها شکل گرفت تا تولیدکنندگان در این خصوص یک حرف مشخص و واحد داشته باشند و نتایج آن را نیز دیدیم. قطعا این موضوع تقویت خواهد شد و سیاستگزاریهای کلان ما توسط انجمن که مدیران عامل چهار شرکت اصلی عضو هیاتمدیره این ارگان هستند، بهصورت یکسان تعریف و معین میشود و هم تصمیمات لازم جهت اقدام بهشرکتها ابلاغ میشود و هم مکاتبات و رایزنیها با مراجع بالادستی برای اخذ مجوزهای لازم صورت خواهد گرفت.»