سقف ارزی واردات خودرو

بررسی‌های «دنیای خودرو» حاکی از آن است که تا پانزدهم اردیبهشت‌ماه، ترخیص خودروهای وارداتی از گمرک هنوز انجام نشده و سامانه ثبت سفارش خودرو نیز مجددا مسدود شده است

بررسی‌های «دنیای خودرو» حکایت از آن دارد که تا پانزدهم اردیبهشت‌ماه، ترخیص خودروهای وارداتی از گمرک هنوز انجام نشده و این تاخیر برخلاف روندهای معمول گذشته بوده و به سردرگمی در بازار خودرو دامن زده است. برخلاف سال‌های گذشته که ترخیص خودروها در این تاریخ به‌صورت روتین انجام می‌شد، در سال جاری این روند با تاخیر مواجه شده و احتمال دارد حتی این زمان به تعویق نیز بیفتد.

براساس اطلاعات دریافتی «دنیای خودرو» «سامانه ثبت سفارش خودرو» که به‌طور موقت برای چند روز باز شده بود، مجددا مسدود شده است. این وضعیت باعث شده فعالیت شرکت‌های واردکننده تا حد زیادی متوقف شود و تنها برخی از آن‌ها به‌فعالیت‌های برندینگ و حفظ وجهه خود در بازار پرداخته‌اند.

مساله دیگری که باید به آن اشاره کرد، ابهام در تعیین تعرفه واردات خودرو است. با توجه به مبهم بودن وضعیت تعرفه‌ خودروهای وارداتی واگذارشده در آخرین مراسم قرعه‌کشی (در اسفندماه سال گذشته) شرکت‌ها نمی‌توانند پیامک‌های تکمیل وجه را برای برندگان ارسال کنند. «این عدم‌شفافیت در تعرفه‌های واردات، به‌ایجاد یک فضای مبهم و بلاتکلیف در بازار دامن می‌زند و هنوز معلوم نیست که تعرفه نهایی واردات خودرو به چه صورت محاسبه خواهد شد؛ آیا نرخ ۱۰۰ درصدی اعمال می‌شود یا ممکن است تعرفه کاهش یابد و به ۲۰ درصد هم برسد؟»

شاید بتوان گفت در سطح کلان، سیاستگزاران و متولیان درگیر یک کلاف سردرگم از تصمیمات و اختلافات داخلی هستند. باتوجه به این‌که رئیس‌جمهور ابلاغ کرده که تعرفه واردات خودرو باید ۱۰۰ درصد باشد، هم‌زمان با این مساله شورای‌رقابت اعلام کرده است که خودروهای وارداتی نباید مشمول قیمت‌گذاری دستوری شوند.

از سوی دیگر، سازمان توسعه تجارت پیشنهاد داده است تعرفه واردات به ۲۰ درصد کاهش یابد و سازمان حمایت از مصرف‌کننده نیز همچنان بر لزوم قیمت‌گذاری دستوری خودروها پافشاری می‌کند. این درگیری‌ها میان متولیان و تصمیم‌گیران موجب بی‌نظمی در بازار و عدم‌ثبات در سیاست‌های وارداتی شده است.

همچنین پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در ماه جاری، حجم فعالیت‌های تجاری و فروش خودرو به‌طور چشمگیری کاهش یابد. شاید بسیاری از شرکت‌ها تا زمانی که وضعیت نهایی مشخص نشود، از هرگونه فعالیت تبلیغاتی و رسانه‌ای خودداری کنند. بسیاری از شرکت‌های واردکننده که پیش‌تر با هدف گسترش بازار و جذب مشتریان جدید فعالیت‌های تبلیغاتی گسترده‌ای انجام می‌دادند، اکنون به‌طور موقت این فعالیت‌ها را متوقف کرده‌اند و تنها در تلاش‌ هستند تا برند خود را حفظ کنند.

برخی کارشناسان معتقدند علت وضعیت مذکور و ایجاد سردرگمی‌ها برای واردات خودرو، کوتاهی و قصور عده‌ای خاص است که به ایجاد یک فضای گیج‌کننده و نشر اخبار متناقض در بازار خودرو منتهی شده و به‌خودی خود مانع از اصلاح قیمت خودرو می‌شود. این درحالی است که عده‌ای دیگر از کارشناسان، این وضعیت را ناشی از بی‌نظمی در دستگاه‌های اجرایی و عدم‌هماهنگی بین نهادهای مختلف می‌دانند.ش

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =