پس از طلسمشکنی در واگذاری مدیریت «گروه صنعتی ایران خودرو» به بخشخصوصی طی ماههای گذشته، اکنون قرار است مدیریت و سهام «گروه خودروسازی سایپا» نیز خصوصیسازی شده و بلوک تودلی آن عرضه شود. بر این اساس، افراد حقیقی و حقوقی متقاضی خرید این بلوک تا تاریخ ۲۴ اردیبهشتماه جاری فرصت دارند با مراجعه بهمعاونت اقتصادی شرکت سایپا، فرمهای لازم را دریافت و محاسبات خود را انجام و درخواستهایشان را ارائه دهند.
به گزارش «دنیایخودرو» بعد از پایان مهلت مقرر در تاریخ ۲۴ اردیبهشت، درخواستهای دریافتشده بهمراجع ذیصلاح ارسال و متقاضیان از نظر اهلیتسنجی بررسی میشوند. پس از اتمام اهلیتسنجی و مشخص شدن افراد واجد شرایط، فرآیند قیمتگذاری آغاز خواهد شد.
از همین رو طی روزهای گذشته، اسامی نامآشنایی در میان متقاضیان خرید سهام دومین خودروساز بزرگ کشور دیده میشد که از جمله آنها میتوان بهشرکت «کرمانموتور» خودروساز خوشنام و بزرگ بخشخصوصی، هلدینگ «وان» متعلق به بابک زنجانی و «گروه انتخاب» وابسته به محمدرضا دیانی اشاره کرد.
از ایران مال به خودروسازی
در کنار این شرکتها، در جدیدترین بررسیها از «گروه صنعتی و غذایی گلستان» موسوم به «گروه تجاری گرامی» و علی انصاری «مالک ایرانمال و سهامدار اصلی بانک آینده» نام برده شده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند توانایی رقابت جدی میان بازیگران بزرگ اقتصادی، خصوصیسازی سایپا را وارد فاز جدیدی میکند.
علی انصاری از طریق شرکتی با نام «پترو صنعت صدر» وارد این رقابت بزرگ شده است؛ این شرکت جزو سهامداران اصلی چند بانک کشور محسوب میشود. گفته میشود در صورت برنده شدن «انصاری»، «احمد قلعهبانی» مدیرعامل اسبق سایپا، بار دیگر مدیریت این خودروسازی را برعهده خواهد گرفت و احتمالا شرکت «رنو» نیز وارد همکاری در این رقابت میشود.
ورود انصاری به این رقابت حدودا یک میلیارد دلاری، معادلات و پیشبینیهای گذشته را وارد مرحله جدیدی میکند. چراکه درواقع ورود سهامدار اصلی ایرانمال و بانک آینده به این پروژه، از ورود یک نهاد پرقدرت پولی به صنعتخودرو حکایت میکند که البته پیش از این نیز چنین موضوعی در ایرانخودرو و بانک پارسیان رخ داده بود.
رقابت گروه های اقتصادی بالا گرفت
پیش از ورود انصاری، کارشناسان اقتصادی معتقد بودند رقابت اصلی میان کرمانموتور و گروه انتخاب خواهد بود. حتی حضور بابک زنجانی با «هلدینگ وان» صرفا تلاشی برای بیشتر دیده شدن در فضای رسانهای و اقتصادی قلمداد میشد.
البته تاکنون هیچ قیمتی یا برندهای برای بلوکهای مدیریتی «خساپا» مشخص نشده و آنچه دریافت شده، صرفا درخواست مشارکت در خرید و فراخوان است. در مرحله بعد، قیمت بهصورت کارشناسی تعیین شده و بلوک سهم مورد بررسی قرار میگیرد. پس از پایان کارشناسی، قیمت پایه اعلام و متقاضیان واجد شرایط میتوانند برای خرید با قیمت نهایی اعلامی، اقدام کنند.
اهلیت مدیریت گروه خودروسازی سایپا با چه کسی است؟
فعالان صنعتخودرو معتقدند متقاضیان خرید سهام و مدیریت گروه خودروسازی باید توان فنی مدیریت، سابقه و برنامه مدون داشته باشند.
از همین رو «سعید مدنی» مدیرعامل اسبق گروه خودروسازی سایپا با اشاره به واگذاری سهام این خودروساز گفته بود «صرف داشتن سرمایه کافی برای خرید یک بنگاه اقتصادی بزرگ مثل سایپا، به هیچ وجه کافی نیست.معتقدم شرکتهای بزرگ قطعهسازی که کنسرسیومهایی را در صنعتخودرو تشکیل دادند، در کنار کرمانموتور مناسبترین گزینهها هستند.»
چنین اظهار نظری را میتوان نگرانی از نگهداری و رشد سرمایهای ملی بهنام گروه خودروسازی سایپا قلمداد کرد که در خودروسازی آن را قطب دوم صنعت معرفی میکنند.
لازم بهذکر است «کرمانموتور» تنها گروهی است که تاکنون برنامههای خود را پس از تصاحب مالکیت گروه خودروسازی سایپا بهصورت شفاف اعلام کرده و سایر متقاضیان اقدامی در این خصوص انجام ندادند.