مطابق این بررسی، تنها ۵۱ درصد از رانندگان آمریکایی در سال ۲۰۲۵ اظهار داشتهاند که به خرید خودرو برقی علاقهمند هستند یا آن را در نظر دارند؛ درحالی که این رقم در سال ۲۰۲۳ «۵۹ درصد» بوده است. کاهش ۸ درصدی در مدتزمان دو سال، نشانگر افت محسوس در اقبال عمومی به سمت خودروهای الکتریکی است.
مسائل سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار
یکی از عوامل مورد اشاره، تغییر نگرش عمومی نسبت به برندهایی نظیر تسلاست. رفتارها و مواضع سیاسی مدیرعامل تسلا، ایلانماسک، در سالهای اخیر و حمایت علنی وی از جریانهای سیاسی راستگرا و حضور در دولت ترامپ، سبب شده بخشی از طرفداران سنتی خودروهای برقی (که عمدتا گرایش لیبرال دارند) نسبت به خرید این محصولات مردد شوند.
با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، برخی از خریداران بالقوه نگران توقف توسعه زیرساختهای شارژ و حذف مشوقهای مالیاتی خودروهای برقی هستند.
حضور ایلانماسک در کابینه و حمایت مستقیم ترامپ از خودروهای تسلا، این گزینه را کمرنگ و بیاثر کرده است. دادههای گالوپ نشان میدهد کاهش علاقهمندی بهاین مدل خودروها از سال ۲۰۲۴ آغاز شده و این روند صرفا محدود به متغیرهای سیاسی اخیر نیست. نکته قابلتوجه آنکه تنها گروهی که علاقهمندی آنها به خودروهای برقی افزایش یافته، افراد با گرایش جمهوریخواه بودهاند.
هیبریدها کماکان رو بهرشد هستند
در شرایطی که تمایل به خودروهای تمامبرقی کاهش یافته، علاقهمندی بهخودروهای هیبریدی در حال افزایش است. طبق این نظرسنجی، ۶۵ درصد از افراد پاسخدهنده تمایل به خرید خودرو هیبریدی داشتهاند که ۱۴ درصد بیشتر از علاقهمندان به خودروهای برقی است.
پاسخدهندگانی که سن بالاتر، درآمد بیشتر یا گرایش محافظهکارانه دارند، بیشتر خودروهای هیبریدی را بهعنوان گزینهای مطمئنتر نسبت به خودروهای تمامبرقی در نظر گرفتهاند. این درحالی است که در میان جوانترها و افراد با درآمد پایینتر، فاصله علاقهمندی به هیبریدی و برقی کمتر بوده است.
نتایج نظرسنجی گالوپ نشان میدهد بازار خودروهای برقی در آمریکا همچنان با چالشهایی مواجه است و برخلاف رشد اولیه، روند اقبال عمومی نسبت به این دسته از خودروها دچار رکود شده است.
کاهش علاقهمندی در میان گروههای کلیدی نظیر جوانان و دموکراتها، زنگخطری برای تولیدکنندگان خودروهای برقی بهشمار میآید. در مقابل، خودروهای هیبریدی با برخورداری از مزایایی نظیر مصرف سوخت کمتر و وابستگی کمتر به زیرساخت شارژ، توانستهاند توجه طیف گستردهتری از خریداران را بهخود جلب کنند.
با توجه به تلاشهای اخیر برای ورود خودروهای برقی چینی به بازار ایران، توجه به تجربه جهانی اهمیت ویژهای دارد. اگر در کشور ما نیز زیرساختهای لازم برای استفاده از خودروهای برقی فراهم نشود یا مشوقهای مناسبی در نظر گرفته نشود، احتمال دارد که مصرفکنندگان ایرانی نیز رویکرد مشابهی نسبت به این فناوری اتخاذ کنند.
محصولاتی که قرار است متحول شوند
خودرو برقی فوقلوکس و پرچمدار کادیلاک تولید محدودی دارد؛ اما هنوز میتوان آن را سفارش داد. کادیلاک سلستیک که بهعنوان جاهطلبانهترین خودرو برقی جنرالموتورز معرفی شده، کشیدهتر از مدل اسکالید است و قیمتی در حد رولزرویس گوست دارد.
این خودرو که پیشرفتهترین و لوکسترین محصول تاریخ برند کادیلاک است، حتی کمیابتر از پیشبینیهای اولیه خواهد بود. کادیلاک تایید کرده که امسال تنها ۲۵ دستگاه سلستیک تولید میکند.
طبق اعلام سخنگوی شرکت، «تقریبا تمام» ظرفیت فروش این خودرو پر شده، اما همچنان امکان خرید وجود دارد. در زمان معرفی سلستیک در سال ۲۰۲۲، پیشبینی میشد تعداد خریداران بیش از ظرفیت تولید ۱۸ ماه اول باشد.
احتمالا برخی مشتریان انصراف دادهاند یا روند تولید سرعت گرفته است. سالآینده میزان تولید افزایش خواهد یافت، اما همچنان سلستیک خودرویی تولیدمحدود خواهد بود.
بهگفته سخنگوی کادیلاک، «کمتر از دو دستگاه از این خودرو در روز» تولید میشود و طبق گفته مدیر پروژه، «تیراژ این مدل در حد صدها دستگاه خواهد بود، نه هزاران دستگاه.» قیمت سلستیک میتواند به ۴۰۰ هزار دلار برسد. هدف اصلی تولید این خودرو فروش انبوه نیست؛ بلکه تقویت هویت برند کادیلاک و ویترینی از فناوریهای پیشرفته جنرالموتورز است.