عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت :
براساس گفتههای مسئولان پلیس راهور تهران بزرگ، عدمتوجه به جلو همچنان یکی از معضلات اصلی در وقوع تصادفات رانندگی در پایتخت بهشمار میرود.
چندی پیش جانشین پلیس راهور تهران بزرگ اعلام کرد در سال ۱۴۰۳، بیش از ۵۷ هزار راننده بهدلیل عدم توجه بهجلو حین رانندگی، توسط پلیس اعمال قانون شدهاند و در تعطیلات نوروز امسال نیز این تخلف بهدلیل اهمیتی که در وقوع حوادث رانندگی داشت، در رصد پلیس قرار گرفته بود.
سرهنگ رابعه جوانبخت، رئیس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ نیز دراینباره میگوید: «در بحث علتهای تامه تصادفات، عدمتوجه بهجلو همواره رتبه نخست را بهخود اختصاص داده و عدد ۴۹ درصد را نشان میدهد.» در ادامه، با کمی بررسی مشخص میشود یکی از مهمترین عوامل موثر در عدمتوجه رانندگان به مسیر پیش رو، استفاده از تلفنهمراه حین هدایت و رانندگی با خودرو است.
مطابق با بررسیهای بهعمل آمده، این مساله بهخودی خود آمار تصادفات را افزایش میدهد و سرعت بالا و عدم توانایی در کنترل خودرو نیز گاه مزید بر علت میشود.
معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ در تحلیل این عامل بسیار مهم در وقوع تصادفات میگوید: «عدم توجه به جلو حین رانندگی یکی از عوامل اصلی تصادفات است که از عمده دلایل آن میتوان به استفاده از تلفنهمراه اشاره کرد. صحبت با تلفنهمراه حین رانندگی تمرکز راننده را کاهش میدهد. بهاین صورت که مغز وی فرمانی را که باید به اندامهای مختلف حرکتی بدن برای کنترل خودرو بدهد صادر نکرده و این امر باعث بروز تصادف میشود.»
درعین حال موارد دیگری مانند خستگی و خوابآلودگی، خوردن و آشامیدن، صحبت با سرنشینان، نگاه کردن به اطراف (مغازهها، اشخاص، مناظر و...)، استعمال دخانیات، تنظیم آینه در حین رانندگی و تنظیم رادیو یا پخش صوت نیز میتواند باعث حواسپرتی راننده و عدم توجه بهجلو شود.
فراموش نکنیم که به گفته کارشناسان راهنمایی و رانندگی، راننده محتاط باید ۱۰ ثانیه جلوتر از خود را ببیند؛ یعنی همواره بتواند شیئی را که ۱۰ ثانیه بعد به آن میرسد، مشاهده کند.
از طرفی عدم توجه بهجلو، نقض مواد ۱۸۰ و ۱۸۱ آئیننامه راهنمایی و رانندگی محسوب میشود. و سرانجام اینکه کارشناسان پلیس راهور، فقدان توجه بهجلو را ناشی از رانندگی کور رانندگان وسایلنقلیه میدانند.
در این مورد، رانندگی کور بهمعنای انجام هرگونه فعالیت هنگام رانندگی نظیر برداشتن اجسام از کف خودرو، تنظیم سیستم صوتی، نوشتن پیامک، تمیز کردن عینک و ... است که موجب تاخیر در واکنش راننده میشود.
کارشناسان راهنمایی و رانندگی، رانندگی تدافعی را نقطه مقابل رانندگی کور میدانند. رانندگی تدافعی یک رویکرد پیشگیرانه در رانندگی است که هدف آن کاهش خطر تصادفات با در نظر گرفتن شرایط محیطی و رفتار سایر رانندگان است.
این روش شامل پیشبینی خطرات احتمالی و انجام اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از تصادفات است. فراموش نکنیم که با افزوده شدن بهتعداد رانندگان تدافعی در سطح شهرها و جادههای کشور، میتوانیم شاهد کاهش معنیدار آمار تصادفات در سطح کشور باشیم و از وارد شدن خسارات مادی و جانی بسیاری جلوگیری کنیم.
درنهایت بهیاد داشته باشیم که رانندگی تدافعی، روزانه سبب نجات جان، سرمایه و زمان شهروندان بسیاری میشود.