این جاده که تداعیکننده خاطرات بسیاری برای بیشتر ایرانیان است، شاید از معدود مسیرهای جادهای کشور باشد که عبور از آن، برای مسافران جذابیت زیادی دارد. اما این جاده در بیشتر روزهای سال و بهخصوص در ایام تعطیلات و فصول بارندگی و سرما، برای مسافرانش خطراتی را هم ایجاد میکند. از طرفی این روزها دیگر معضل ترافیک برای جاده چالوس تقربیا عادی و روزمره بهنظر میرسد. این روزها مسافران، رانندگان و ساکنان محلی ممکن است از انسدادهای مکرر این جاده چندان راضی نباشند. همچنین بسته شدن جاده چالوس باعث افزایش بار ترافیکی در محورهای دیگر مانند هراز و فیروزکوه و موجب تصادفات بیشتر و اتلاف وقت مسافران میشود.
وجود ۳۳/۱ موقعیت خطرناک در هر کیلومتر از جاده چالوس
در سال ۱۴۰۲ براساس نتیجه یک مطالعه توسط تیم مطالعاتی (بهمدیریت رئیس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی) اعلام شد که جاده چالوس دارای ۲۰۶ «نقطه پرخطر» بهلحاظ استعداد بالای بروز حوادث طبیعی است؛ بهطوری که در هر کیلومتر از این مسیر، ۳۳/۱ موقعیت ریزش سنگ و بروز سیل وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج این مطالعه، ۹۴ درصد از حوادث و پدیدههای حادثهساز و خطرناک این مسیر، ناشی از ریزش دیوارههای جاده و سقوط سنگ و همچنین روانآبها (سیلاب) هستند. این دو، عمدهترین مخاطراتی هستند که جاده چالوس را بهطور بالقوه و بهخصوص در ایام بارندگی، بهمسیر بارش سنگ و سیل تبدیل کرده است. نتایج این مطالعه نشان میدهد بهدلیل مورفولوژی مسیر جاده چالوس، عملا این جاده فاقد مسیرهای جایگزین است.
مطالعات نشان میدهد در امتداد محور چالوس-کرج، ۳۲ دهنه پل وجود دارد که همگی فاقد مسیر جایگزین هستند که در صورت خرابی آنها، مسیر کاملا مسدود خواهد شد. بررسیهای انجامشده نشان میدهد جاده چالوس دارای ۱۳ زون پرخطر است. به این معنا که در هر یک کیلومتر از این ۱۳ زون، دستکم ۴ موقعیت خطرآفرین، امنیت مسافران این جاده را تحتتاثیر قرار میدهد.
علاوهبر ریزش سنگ و خطر روانآبها (سیلاب)، این محور در مناطق مختلف و شناساییشده، مستعد لغزش و رانش زمین، گسل و مخاطرات ناشی از مداخلههای انسانی است. در مجموع، ۲۷۶ پدیده خطرآفرین در این ۲۰۶ نقطه از جاده چالوس در کمین مسافران این جاده است!
از طرفی خطرسنجی محور تهران - شمال، انجامشده از سوی این تیم تحقیقاتی نشان میدهد محور چالوس در جایگاه اول پرخطرترین مسیرهای جادهای شمال کشور (مازندران) قرار گرفته است. هرچند در دو محور دیگر یعنی محور هراز و فیروزکوه و بهخصوص محور هراز، تراکم و تعداد نقاط خطر، کمنیست. در محور هراز نیز بهازای هر کیلومتر ۱/۱ نقطه پرخطر شناسایی شده است. اما تراکم نقاط پرخطر در محور چالوس بیش از محور هراز است.
ترافیک جاده چالوس تا افتتاح کامل قطعات آزادراه پابرجاست!
چندی پیش، سرهنگ احمد شیرانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک راهور اعلام کرد: «جاده چالوس بهرغم دارا بودن مزیت فاصله کوتاهتر تا استانهای شمالی و زیبایی طبیعت اطراف آن، بهعلت ظرفیت تردد پایین آن همیشه در ایام پیک تردد سفر و بهویژه در ایام نوروز با ترافیک سنگینی مواجه است.»
وی افزود: «افتتاح قطعه ۲ آزادراه تهران - شمال و رعایت استانداردهای ایمنی باعث افزایش ایمنی تردد در این قسمت از جاده شده و کاهش ۵ کیلومتر از طول مسیر موجود کرج- چالوس و کاهش ۲۰ دقیقهای از زمان سفر در شرایط عادی را بههمراه داشته است.»
سرهنگ شیرانی گفت: «این موارد باعث ایجاد انتظار و تصور رانندگان مبنی بر سفر بدون مشکل ترافیک و رسیدن به استانهای شمالی در کوتاهترین زمان شده است.»
وی ادامه داد: «هرچند که افتتاح این پروژه عظیم باعث افتخار برای کشور و جلوهای از تلاشهای شبانهروزی مسئولین کشور است، اما باید اذعان کرد که با توجه به دادههای سامانههای تردد شمار و دوربینهای نظارتی و گزارشهای پلیس راهور، عملا مشکل ترافیکهای سنگین این جاده مرتفع نشده و تا زمان افتتاح تمامی قسمتهای آزادراه شاهد ایجاد ترافیکهای سنگین در این جاده هستیم.»
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک راهور گفت: «قبل از افتتاح منطقه ۲ آزادراه، ترافیک خودروها در ۲ تا ۳ ردیف از قطعه یک آزادراه و در ۲ ردیف خودرو از جاده قدیم کرج-چالوس در محدوده شهرستانک با همدیگر تلاقی یافته و در یک لاین جاده چالوس، مسیر جنوب بهشمال وارد میشد.
سرهنگ شیرانی اظهار کرد: «در حال حاضر صرفا این گلوگاه ترافیکی از محل شهرستانک جابهجا شده و بهمحدوده پل زنگوله انتقال یافته؛ بهگونهای که ۲ تا ۳ ردیف خودرو از انتهای قطعه ۲ آزادراه تهران-شمال و ۲ ردیف خودرو از جاده قدیم چالوس در پل زنگوله همزمان وارد یک لاین مسیر جنوب به شمال میشوند.»
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک راهور گفت: «بنابراین با ایجاد گلوگاه در این منطقه، بار ترافیک آزادراه تهران-شمال رفته رفته سنگین و کل قطعه ۲ آزادراه و حتی قطعه یک را درگیر میکند.»
وی افزود: «ظرفیت خروجی نهایی جاده چالوس تغییری نیافته و با ظرفیت یکهزار و ۲۰۰ دستگاه خودرو در ساعت کماکان یکی از کمظرفیتترین جادههای اصلی کشور است.»
سرهنگ شیرانی گفت: «تا زمان افتتاح کامل قطعات آزادراه این مشکل پابرجا بوده و توصیه پلیس بهرانندگان، استفاده از سایر مسیرهای جایگزین در ایام نوروز و زمان پیک سفرهای جادهای بوده و در صورت انتخاب تردد از این جاده، از مشکلات ترافیکی آن آگاه شوند.»