پاکبان

تنها در سال گذشته بیش از ۱۰ پاکبان در حین نظافت معابر، به علت تصادف با خودرو جان باختند؛ تصادفاتی که عمده آن‌ها شبانه و در ساعاتی رخ داد که پاکبانان در تاریکی در حال نظافت بزرگراه‌ها بودند. در ادامه این موضوع را بررسی می‌کنیم.

تاکید اعضای شورای شهر نسبت به تامین ایمنی پاکبانان

مسئولان شهری بارها از لزوم بهبود ایمنی فعالیت پاکبان‌ها در خیابان‌ها و بزرگراه‌ها سخن گفته‌اند. نبود امکانات ایمنی از جمله چالش‌هایی‌ است که همواره از سوی پاکبانان مطرح می‌شود. در برخی موارد، فقدان لباس‌های ایمنی و شبرنگ موجب بروز حوادث تلخ و گاه مرگبار شده است. در آخرین حادثه، در مسیر شرق به غرب بزرگراه فتح، قبل از بزرگراه آزادگان، یک دستگاه خودرو با عابر پیاده‌ای که از عوامل پاکبان شهرداری و در حال نظافت بزرگراه به‌صورت سنتی بوده، برخورد کرد و متاسفانه در اثر این حادثه، این پاکبان‌ شهرداری جان خود را از دست داد.

ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در خصوص وضعیت پاکبانان می‌گوید: «هرچند بیشتر پیمانکاران این مساله را رعایت می‌کنند، اما متاسفانه در بزرگراه‌ها همچنان از نیروی انسانی برای نظافت استفاده می‌شود؛ درحالی که این کار باید توسط خودروهای مخصوص انجام شود. سرعت بالای خودروها در بزرگراه‌ها، جان پاکبان‌ها را تهدید می‌کند و تاکنون چندین مورد تصادف منجر به‌فوت در این خصوص گزارش شده است.»

وی همچنین عنوان می‌کند: «هرچند این موضوع در حیطه وظایف پیمانکاران است، اما شهرداری نیز وظیفه نظارت دارد و باید سخت‌گیری بیشتری در این زمینه اعمال کند و امیدواریم با اجرای اقدامات پیشگیرانه، امسال شاهد کاهش حوادث مربوط به پاکبان‌ها باشیم.»

سوده نجفی، عضو دیگر شورای شهر تهران نیز با اشاره به نقش پاکبانان در شهر که به صورت شبانه‌روزی فعال هستند،‌ می‌گوید: «متاسفانه در شهرداری‌ها یکی از گروه‌هایی که به آن‌ها بی‌توجهی می‌شود، پاکبانان هستند. اگرچه اغلب آن‌ها تحت نظر پیمانکار فعالیت می‌کنند و ارتباطی با شهرداری ندارند، اما انتظار می‌رود معاونت مربوطه در شهرداری نظارت کافی در حین انعقاد قرارداد با پیمانکاران و بعد از آن داشته باشد.»

نجفی در ادامه بیان می‌کند: «پیمانکاران و شهرداری باید نسبت به ایمنی کاری پاکبانان دقت ویژه‌ای داشته باشند. بسیاری از امور مربوط به رفت و روب و نظافت شهر در شب انجام می‌شود و باید پاکبانان از لباس و علائم دارای شبرنگ استفاده کنند.»

عضو هیات‌رئیسه شورای شهر تهران می‌افزاید: «جان همه شهروندان برای ما مهم و عزیز است. پاکبانان برای ما و شهر مهم هستند و کاری که انجام می‌دهند، ویترین شهرداری است.»

نقش کمرنگ آموزش!

مهدی اقراریان، رئیس کمیته حقوقی شورای شهر تهران هم در این خصوص با اشاره به عدم‌توجه به موضوع آموزش می‌گوید: «در برنامه‌های خدمات شهری، نقش آموزش بسیار کمرنگ و حتی نزدیک به صفر است؛ درحالی که باید به‌صورت مستمر و دوره‌ای، دوره‌های آموزشی و توانمندسازی پاکبان‌های عزیزمان برگزار شود. با آموزش می‌توانیم بخشی از خطرات و اتفاقاتی را که ممکن است برای آن‌ها رخ دهد، اصلاح کنیم.»

وی در خصوص تجهیزات و لوازم پاکبانان بیان می‌کند: «چراغ‌های هشداردهنده و لباس‌های دارای شبرنگ واقعی نیاز است؛ یعنی لباس شبرنگی که کاملا با برخورد نور از دور دیده شود؛ چراکه بعضی از این شبرنگ‌ها و بعضی از این لباس‌ها به‌صورت فیک هستند. پیمانکارها با قیمت‌های ارزان یا نازل این لباس‌های فیک را برای این‌که فقط رفع تکلیف کرده باشند، تهیه می‌کنند. متاسفانه این اتفاق باعث می‌شود جان پاکبان‌ها هرچند وقت یک‌بار گرفته شود و این حوادث تلخ را شاهد باشیم. همچنین امروز تجهیزات مکانیزه در دنیا مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و شهرداری تهران و مسئولان شهری در این زمینه هم ضعیف عمل کرده‌اند.»

خریداری چراغ‌های هشداردهنده چشمک‌زن برای پاکبانان

محسن قضاتلو، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با اشاره به وضعیت امکانات پاکبانان می‌گوید: «پیمانکار موظف است لباس پاکبان‌ها را تامین کند و مشکل لباس نداریم؛ نظارت بر اصل بودن لباس‌ها برعهده مناطق شهرداری است و باید رسیدگی لازم صورت بگیرد؛ اما لباس‌ها عموما شب‌نما هستند. کارگران در بزرگراه‌ها باید به‌صورت مکانیزه فعالیت کنند و بعضی وقت‌ها هم که از خودروهای مکانیزه استفاده نمی‌شود، باید نکات ایمنی مثل علائم ترافیکی و چارچوب‌های خاص ایمنی رعایت شود. چراغ‌های سردوشی چشمک زن را خریداری کرده‌ایم تا به‌کارگرانی بدهیم که در شب فعالیت می‌کنند. پاکبانان فقط در معابر فرعی و معابر کوچک‌تر می‌توانند به صورت دستی فعالیت کنند.»

قضاتلو همچنین می‌افزاید: «همان‌طور که بیان شد، چراغ‌های سردوشی چشمک‌زن را خریداری کرده‌ایم تا به‌کارگرانی بدهیم که در شب فعالیت می‌کنند. در کنار آن باید از نظر اجرایی بتوانیم در تمام بزرگراه‌ها از خودروهای مکانیزه استفاده کنیم.»

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در پایان عنوان می‌کند: «گاهی به خاطر پستی و بلندی‌ها یا مدل گاردریل نصب‌شده، امکان استفاده از کارگر را نداریم؛ اما به‌صورت کلی، پاکبانان طبق آموزش‌هایی که دیده‌اند ضرورت دارد ایمنی را رعایت کنند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =