نگاهی به طراحی بدنه
هایما S۵ سال ۲۰۱۴ میلادی روی خطتولید این کمپانی خودروساز چینی قرار گرفت. این خودرو در کلاس اسیووی کراساوور کامپکت قرار دارد و از نظر طراحی ساده و نسبتا بهروز است. S۵ از سال ۱۳۹۶ روی خطتولید گروه صنعتی ایرانخودرو قرار دارد و روز گذشته، نسخه پرو آن بهعنوان گزینه بهروزتر، توسط اصحاب رسانه مورد بررسی قرار گرفت.
بر این اساس نسخه مورد بررسی ما در این مطلب S۵ پرو است. S۵ پرو نسبت بهنسخه قبلی تفاوت ظاهری اندکی داشته و این تغییرات، تنها به طراحی رینگهای اسپرت و جذاب محدود شده است. با نگاهی به پروفیل بدنه این خودرو شاهد استفاده از خطوط تیز در کنار مجموعهای از سطوح تخت و حضور رینگهای ۱۷ اینچی آلومینیومی هستیم که این مجموعه، کاراکتر اسپرتی به این خودرو میبخشد.
در نسخه پرو، شاهد طراحی رینگهای ۵ پره اسپرت هستیم که پرستیژ و وقار این کراساوور را دوچندان میکند. در نمای جلو با کراساوور چندان بهروزی همراه نیستیم؛ چراکه چراغهای کشیده و خطوط تیز روی کاپوت بههمراه جلوپنجره ۵ ضلعی و طراحی LED درون سپر، نسبتا قدیمی است. اما طراحی کروم در جلوپنجره حس خودرو بهروزی را بهبیننده القا میکند. در نمای عقب نسخه پرو، هیچ تغییر خاصی مشاهده نمیشود؛ اما چراغهای کشیده L شکل و خط نرم روی صندوقعقب، نمای جوان پسندی به این خودرو میبخشد.
فضای داخلی ساده و اقتصادی
با ورود بهکابین هایما S۵ پرو و نشستن در پشت فرمان این کراساوور، با سبک طراحی داشبورد بسیار ساده و مینیمالی روبهرو می شویم. میتوان گفت این طراحی تا حدودی قدیمی است؛ اما نسبت به نسخههای فعلی S۵ با بهبود کیفیت همراه است. طراحی دریچههای عمودی سیستم تهویهمطبوع در طرفین داشبورد و طراحی دریچههای افقی مستطیلشکل در بخش میانی داشبورد (زیر نمایشگر) جذابیت بیشتری بهکلیت طراحی کابین خودرو بخشیده است.
نمایشگر ۷ اینچی لمسی در بخش میانی داشبورد، کلاستر مزین به نمایشگر ۴.۳ اینچی و پنل دیجیتالی کنترل سیستم تهویه به همراه دو دکمه روتاری، فضای نسبتا مدرنی را در کابین این خودرو ایجاد کرده است. طراحی غربیلکفرمان چهارشاخه و دستهدنده مشابه محصولات کیا، جذابیت بیشتری بهرانندگی میبخشد. نکته قابل توجه درباره هایما S۵ پرو، استفاده از تریم مخمل برای تریم داخلی است. نسخه فعلی این خودرو تنها دارای روکش پارچهای و چرمی است؛ اما در نسخه پرو از مخمل نیز بهره گرفته میشود.
در طراحی داخلی این خودرو از پلاستیک خشک و نامرغوب استفاده شده است. نسخه پرو دارای فرمان برقی، ترمز پارک برقی، اتوهلد و سیستم کنترل حرکت در سربالایی و سنسور نور و باران است که برای این خودرو، مزیت است. از مهمترین امکانات رفاهی و ایمنی S۵ پرو میتوان به: سیستم ترمز چهارچرخدیسکی، سیستم ترمز ضدقفل ABS، EBD، EBA، سیستم ترمز اتوماتیک، سیستم کمک ترمز، سیستم کمکی حرکتی در سربالایی، سیستم کنترل حرکت در سراشیبی، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم کنترل کشش، سیستم ترمز پارک برقی، ۶ ایربگ، سنسور دندهعقب، دوربین ۳۶۰ درجه، دوربین دید عقب، سیستم پایش فشار باد لاستیکها TPMS، سیستم تهویهمطبوع اتوماتیک، نمایشگر ۷ اینچی مالتیمدیا و دارای پورت USB، میرورلینک و بلوتوث، ۴ بلندگو و ۲ تیوتر، خروجی برق ۱۲ ولت، آنتن کوسهای، تنظیمکننده صدا با سرعت، شیشهبالابر برقی درهای جلو و عقب، صندلی با روکش چرم و پارچه، صندلی راننده ۶ جهته برقی گرمکندار و صندلی سرنشین جلو ۴ حرکته برقی گرمکندار، اخطار باز بودن کمربند ایمنی سرنشینان، صندلی عقب تاشو دوتکه، فرمان برقی، کلیدهای کنترلی روی فرمان، غربیلکفرمان چرمی با قابلیت تنظیم در دو جهت، تریم داخلی تیره، کالیپر ترمز چرخها به رنگ قرمز و کامپیوتر سفری اشاره کرد.
قلبی که متعلق به چانگان است
آنچه سبب برتری هایما S۵ پرو شده، قلب تپنده آن است. موتوری که زیر کاپوت این کراساوور جا خوش کرده، قوای محرکه چانگان است. این درحالی است که نسخه قبلی دارای موتور کمپانی هایماست. بر این اساس موتور JL۴۷۳ZQ۷ مزین به تکنولوژی پرخوران و سیستم پاشش سوخت مستقیم داخل سیلندرها، نیروی لازم برای حرکت S۵ پرو را تامین میکند. باتوجه بهگفتههای کارشناسان گروه صنعتی ایرانخودرو، این موتور با شرایط سوختی و جوی ایران کالیبره شده که بهافزایش توان و گشتاور و سازگاری با سوخت موجود در کشور منجر شده است. با توجه به نصب سیستم پاشش سوخت مستقیم یا GDI نسبت بهنسخه قبلی که فاقد چنین سیستمی بوده، این پیشرانه از نظر توان و گشتاور درسطح بالاتری قرار دارد.
همچنین این پیشرانه آلایندگی کمتری نیز تولید میکند. بر این اساس بهلطف نصب سیستم پرخوران توربوشارژ و سیستم پاشش سوخت مستقیم GDI این پیشرانه میتواند حداکثر ۱۷۵ اسببخار قدرت را در دور ۵ هزار آرپیام (دور در دقیقه) و حداکثر ۲۸۰ نیوتونمتر گشتاور را در دور ۴ هزار آرپیام به ارمغان آورد. این درحالی است که توان و گشتاور موتور ۱.۵ لیتری توربوشارژ نسخه قبلی ۱۴۹ اسببخار و ۲۱۰ نیوتونمتر گشتاور است. بر این اساس شاهد تولید ۲۶ اسببخار قدرت بیشتر و ۷۰ نیوتونمتر گشتاور بالاتر در نسخه هایما S۵ پرو هستیم. سیستم انتقال قدرت همچنان مشابه نسخه قبلی است. این خودرو نیز دارای گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک بوده که ساخت کمپانی DAE بوده است؛ هرچند که گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک نسخه قبلی، ساخت کمپانی هیوندای پاورتک است.
جالب است بدانید که گیربکس نسخه قبلی از نظر کیفیت در سطح بسیار بالاتری قرار داشت؛ اما بهدلیل کالیبره نشدن، هایما S۵ معمولی با معضل کپ کردن در زمان حرکت و عدم هماهنگی میان موتور و گیربکس رو بهرو است. همچنین نسخه CVT این خودرو از نظر موتور و گیربکس کمی ضعف داشته و لگ توربوشارژ و عدم پاسخگویی مناسب به نیاز راننده، در آن مشاهده میشود. اما در نسخه S۵ پرو با یک هماهنگی مناسب میان موتور و گیربکس مواجه هستیم که منجر به ارتقای ویژگیهای فنی در این کراساوور میشود. در زمان تست رانندگی در محوطه گروه صنعتی ایرانخودرو، شاهد شتابگیری مناسب و عملکرد فوقالعاده ترمزهای این خودرو بودیم.
با انتخاب حالت دستی (منوال) ، دورموتور تا ۵۵۰۰ آرپیام بالا رفته و بهلطف گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک شاهد شتابگیری خوبی از این خودرو بودیم. در زمان تست ترمز نیز بهلطف نصب سیستم EBA و BAS خودرو در کوتاهترین زمان ممکن متوقف شد. شاید تنها نقطهضعف این خودرو، کالیپرهای ترمز است که اگر از سیلندر بزرگتری بهره گرفته میشد، شاهد عملکرد بهتری بودیم.
کیفیت سواری، عملکرد هندلینگ
از نظر سیستم تعلیق، هایما S۵ پرو در محور جلو، دارای سیستم تعلیق مکفرسون با طبقهای دوبل و در محور عقب، دارای سیستم مولتیلینک (چند اتصالی) است. بهلطف تایرهای ۶۰/۲۱۵ با رینگهای ۱۷ اینچی آلومینیومی، این خودرو سواری قابل قبولی ارائه میدهد و از نظر هندلینگ، در سطح مناسبی قرار دارد. هنگام تست رانندگی در محوطه گروه صنعتی ایران خودرو، این خودرو با توجه بهمحدودیت فضا سواری نسبتا باکیفیتی را ارائه داد. البته بهمحض حرکت با سرعت بالاتر از ۶۰ کیلومتر و عبور از روی دستاندازها، کمی کوبش و ضربه در اتاق حس شد که احتمالا بهدلیل کیفیت پایین تایرهای نصبشده بود.
هندلینگ این خودرو بهلطف توزیع وزن، کمی بهسمت کمفرمانی تمایل داشت که با نصب سیستم فرمان برقی تا حدودی این مشکل برطرف شده است. سیستم کنترل پایداری الکترونیکی ESP عملکرد بسیار خوبی داشته و سریعا وارد مدار میشود و از هرگونه ناپایداری جلوگیری میکند. هنگام تست این خودرو روی سرعت ۶۰ تا ۸۰ کیلومتر برساعت، در صورت تمایل خودرو بهطرفین، شاهد عملکرد فوقالعاده سیستم ESP بودیم و دریچهگاز بهخوبی محدود میشد تا عملکرد این کراساوور را بهبود بخشد.
ارزش هایما S۵ پرو
شنیدهها حاکی است که تیراژ هایما S۵ پرو ۶ هزار دستگاه خواهد بود و احتمالا این کراساوور با قیمت یکمیلیارد و ۶۹۸ میلیونتومان بهفروش میرسد. زمان عرضه این خودرو، پایان ماه جاری یا ابتدای ماه آینده خواهد بود.