سازمان ملی استاندارد

نیره پیروزبخت در این نشست مشترک، با اشاره به برنامه‌ها و طرح‌های جدید این سازمان، به حضور دبیرکل سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) برای اولین‌بار طی 40سال گذشته در ایران اشاره کرد.

به گزارش «اخبار خودرو»،  نشست خبری رئیس سازمان ملی استاندارد به همراه معاونان این سازمان با اصحاب رسانه روز گذشته در سالن اجتماعات باشگاه خبرنگاران جوان برگزار شد. به گزارش روزنامه «دنیای‌خودرو»، نیره پیروزبخت در این نشست مشترک، با اشاره به برنامه‌ها و طرح‌های جدید این سازمان، به حضور دبیرکل سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) برای اولین‌بار طی 40سال گذشته در ایران اشاره کرد. رئیس سازمان ملی استاندارد به همراه وحید مرندی‌مقدم، سرپرست معاونت نظارت بر اجرای استاندارد این سازمان، توضیحاتی درباره استانداردهای خودرویی و تکلیف استاندارد خودروهای پیش‌فروش‌شده ارائه کردند که بخش مهمی از آن‎ها در پاسخ به سوالات روزنامه «دنیای خودرو» بود.

نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران:قطعه‌ای که در کشورهای دیگر تولید می‎شود لزوما های‌تک نیست

در مورد استانداردهایی مانند دی‌لایت (چراغ روز) که گفته می‌شود استفاده از آن‎ها در کشورهای مه‌آلود ضرورت دارد و نباید در ایران به عنوان استاندارد اجباری مطرح شود، باید به این‌نکته توجه داشت در کشور ما مناطق مه‌آلود فراوانی وجود دارند بنابراین نمی‌توان برای یک خودرو تعیین کرد که بدون چراغ‌روز به این مناطق نرود. بنابراین در کشوری که مناطق مختلف آب‌وهوایی وجود دارد، باید حتما این موارد رعایت شود. باتوجه به اینکه این قطعات هنوز در کشور تولید نمی‌شوند، در مورد مشکلاتی که در زمینه واردات این قطعات وجود دارد، تولیدکنندگان باید به ما اعلام کنند مراکز مختلفی مانند شورای سیاست‌گذاری خودرو، شورای‌عالی استاندارد، دولت، سران سه‌قوه و... در این زمینه تصمیم‌گیری کرده و  به سازمان‌های مختلف ابلاغ می‌کنند. اما هنوز این مساله ازسوی واحدهای تولیدی اعلام نشده است تا در مورد آن تصمیم جدیدی بگیریم. ضمن اینکه این قطعات به نظر ما های‌تک نیستند. وقتی یک کالا یا مجموعه در بسیاری از کشورها تولید می‌شود، دیگر به این معنی نیست که های‌تک است و امکان تولید آن در ایران وجود ندارد. 

    تولید طبق برنامه باشد، پیش‌فروش اشکالی ندارد
تغییری در استانداردهای خودرو و نحوه اجرای آن‎ها توسط عرضه‌کنندگان خودرو وجود نداشته است. درحقیقت خودروسازان برنامه‌های خود را به سازمان استاندارد ارائه کردند تا مشخص شود برنامه آنها از یکم دی‌ماه 97 چگونه است. بنابراین اگر لازم باشد تغییراتی ایجاد خواهد شد، در غیر این‌صورت تولید متوقف می‌شود. بر این اساس در مورد خودروهای پیش‌فروش شده، تا زمانی که تولید طبق برنامه موردتایید سازمان استاندارد باشد، اشکالی ندارد. اما اگر سازمان دستور توقف تولید را بدهد، دیگر امکان پیش‌فروش وجود نخواهند داشت. برخی می‌پرسند چرا خودروهایی که اجازه شماره‌گذاری به آن‎ها داده نشد، هنوز در بازار دیده می‌شوند؟ پاسخ این است در مورد خودرو امکان توقف آنی تولید وجود ندارد. همچنین خودروهایی که در سال‌های قبل از تصویب استانداردهای 85گانه تولید شده‌اند، هنوز در کشور تردد دارند، بنابراین نمی‌توان انتظار داشت به‌طورکلی این خودروها در خیابان‌ها به چشم نخورند. لازم به توضیح است نظارت بر اجرای استانداردها وظیفه مشترک میان سازمان استاندارد، وزارت صنعت، سازمان محیط‌زیست و پلیس است. بنابراین در سایت‌های این بخش‌ها لیست خودروهایی که امکان شماره‌گذاری ندارند، منتشر شده است. حتی اگر نامه‌ای در این زمینه ارسال نشود، لیست در این سایت‌ها قابل مشاهده است. همچنین باتوجه به شعار امسال مبنی‌بر حمایت از تولید و کالای ایرانی، سازمان استاندارد قصد دارد بیشتر مشاور تولیدکنندگان باشد و تمایلی به توقف تولید محصولات ندارد، مگر در مواردی که بحث سلامت مردم در میان باشد. اما اگر قرار است برخوردی صورت بگیرد، سازمان استاندارد این توانایی را دارد. در قانون جدید قید شده  است کارشناسان استاندارد، ضابط قضایی هستند. در این زمینه قوه قضاییه نیز همکاری مناسبی با ما داشته است، به‌همین منظور یک قاضی در تمام استان‌ها در کارگروه‌های استاندارد حضور دارد. بنابراین چنین قدرتی وجود دارد، اما سازمان استاندارد ترجیح می‌دهد به دور از هیاهو به فعالیت خود بپردازد.

 وحید مرندی‌مقدم، سرپرست معاونت نظارت سازمان ملی استاندارد:برنامه‌ای برای بازیافت خودرو وجود ندارد

درحال‌حاضر برنامه دقیقی برای بازیافت خودرو وجود ندارد و اجباری هم نیست. اما این امکان وجود دارد در دستورکار قرار گیرد و در مورد آن فکر شود. همچنین این موضوع باید با همکاری وزارت صنعت و سایر بخش‌های مربوطه بررسی شود. ما معتقدیم استانداردها از نظر کمی‌وکیفی رشد می‌کنند. تولید خودرو ابتدا با 11استاندارد آغاز شد، به 22استاندارد رسید تا 50 استاندارد افزایش یافت و امروز شاهد 85استاندارد اجباری در صنعت خودرو هستیم. هرچقدر دانش، تجربه و نیازهای انسان بیشتر شود، بر تعداد استانداردها افزوده خواهد شد. اما در مورد نبود تکنولوژی و زیرساخت‌های تولید قطعات های‌تک که در استانداردها به آن اشاره شده است، موضوعاتی مطرح می‌شود که باید گفت لزومی ندارد هر کاری که در کشور آغاز می‌شود، حتما زیرساخت آن وجود داشته باشد. برای مثال ترمز هوشمند و پیشرفته در خودروهای تجاری جزو 85 مورد استاندارد عنوان شده است. یا چند سال قبل استفاده از کیسه هوا در خودروها الزامی شد درحالی‌که در کشور تولید نداشتیم. بنابراین ما استانداردها را مشخص می‌کنیم. شرایط اقتصادی، تحریم‌ها و شرایط سیاسی مستقل از اقدامات سازمان است. موضوع بعدی مباحثی هستند که اگر شرایط تغییر کند یا خیر، درآن‌زمان شورای‌عالی استاندارد در مورد آن تصمیم‌گیری می‌کند. ما معتقدیم استانداردها نقشه‌راه واحدهای تولیدی هستند و فقط موظف به تدوین و ابلاغ استانداردها هستیم. 

    الزام در رعایت استانداردهای 85گانه تغییر نکرده است
الزام رعایت 85 استاندارد خودرویی که از دو سال قبل مصوب شده بود همچنان به قوت خود باقی است. در مورد خودروهایی که در تولید یا واردات جدید محسوب می‌شوند، تولیدکنندگان و واردکنندگان مکلف هستند بر اساس این استانداردها خودرو را عرضه کنند. اما در مورد خودروهایی که از پیش تولید می‌شدند، یک برنامه زمان‌بندی دوساله ارائه شده است و یکم دی‌ماه 97 به عنوان سومین مرحله، خودروسازان ملزم‌به رعایت تمام استانداردهای 85گانه در تولید خواهند بود. ضمن اینکه چند خودرو که به تازگی طراحی و تولید می‌شوند، این استانداردها را رعایت کرده‌اند. 
    تفاوت تعداد استانداردهای الزامی برای خودروهای تجاری و سواری
درخصوص پیش‌فروش محصولات قبلا به خودروسازان اعلام شده است که باید استانداردها را به‌طور کامل رعایت کنند. اگر خودروسازان بتوانند در این زمینه موفق شوند، در آن مقطع می‌توانند تعهدات خود را عملی کنند. چراکه سازمان استاندارد به شورای سیاست‌گذاری خودرو و شورای‌عالی استاندارد متعهد بوده و موظف به رعایت دقیق زمان‌بندی است. این 85 استاندارد به شکل یک بسته استانداردی ارائه شده و شامل همه خودروها نمی‌شود. بعضی خودروها ملزم به رعایت 60، بعضی 70 و برخی دیگر ملزم به رعایت هر 85 مورد استاندارد هستند. بر این اساس از لحاظ زمان‌بندی فرقی نمی‌کند خودرو تجاری باشد یا سواری. روزی که شورای سیاست‌گذاری دوره‌های زمان‌بندی را تعیین کرد، درواقع این فرصت به خودروهای تولید داخل داده شد. همچنین اعلام شد هر خودرویی که قرار است وارد کشور شده یا خودروی جدیدی که تولید می‌شود، موظف به رعایت همه استانداردهاست. سال گذشته مانع شماره‌گذاری 25مدل خودرو شدیم و تیرماه امسال نیز از شماره‌گذاری 8مدل خودرو به‌دلیل مصرف سوخت غیراستاندارد جلوگیری کردیم. سازمان استاندارد اجازه از رده خارج کردن خودروها را ندارد. اما اگر اجازه شماره‌گذاری یک مدل خودرو داده نشود و تولیدکننده طی ماه‌های بعد مشکل موجود را برطرف کرد، دوباره می‌تواند آن خودرو را تولید کرده و به بازار عرضه کند. 

    توزیع بنزین یورو4 برای 60درصد جمعیت
به وزارت نفت سه سال زمان داده شده است که طبق یک برنامه زمان‌بندی‌شده بتواند فرآورده‌های گازوئیلی را مطابق استانداردهای موجود تولید کند. در مورد بنزین هم استانداردها از پیش مشخص بوده است. همچنین براساس مصوبه هیات دولت، طی برنامه زمان‌بندی وزارت نفت ابتدا موظف به توزیع بنزین استاندارد در 8کلان‌شهر شامل تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز و... بود که این اتفاق افتاد. در گام دوم توزیع بنزین استاندارد در 15 کلان‌شهر مقرر بود و امسال وزارت نفت موظف است بنزین دارای استاندارد ملی یا همان یورو4 را برای مصرف 60درصد جمعیت در کشور توزیع کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 10 =