تیبا

صنعت خودرو و قطعه کشور طی سال جاری با چالش تامین مواد اولیه و قیمت این مواد مواجه شده است، به‌طوری‌که قیمت برخی مواد ازجمله ورق فولادی، پلیمر، مس، آلومینیوم و... تا چند برابر افزایش پیدا کرده، اما قیمت خودرو و قطعات متناسب با قیمت مواد اولیه رشد نداشته است.

به گزارش «اخبار خودرو»،صنعت خودرو و قطعه کشور طی سال جاری با چالش تامین مواد اولیه و قیمت این مواد مواجه شده است، به‌طوری‌که قیمت برخی مواد ازجمله ورق فولادی، پلیمر، مس، آلومینیوم و... تا چند برابر افزایش پیدا کرده، اما قیمت خودرو و قطعات متناسب با قیمت مواد اولیه رشد نداشته است. بدین ترتیب، خودروسازان و قطعه‌سازان مواد اولیه را با قیمت روز خریداری می‌کنند، اما در بحث فروش با مشکل مواجه هستند و قیمت‌ها به‌صورت دستوری و سرکوب‌شده به آن‌ها تکلیف می‌شود. در همین با مهدی صادقی نیارکی، معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت به گفت‌وگو پرداختیم.

 بعد از کنار گذاشتن خودروهایی مانند پژو405 جی‌ال‌ایکس و پراید چه برنامه‌هایی دارید و آیا موضوعی را در این بخش مدون کرده‌اید؟
خودروهای جایگزین هرکدام از این مدل ها، چند سالی دربازار وجود داشت. جایگزین پلت‌فرم ایکس100 را در پلت‌فرم ایکس200 و تیبا و ساینا و خودروهایی که در آینده نزدیک با فیس‌لیفت‌های و آپشن‌های بیشتر خواهند آمد، می‌بینیم. 
مدل‌های ایران‌خودرو هم از گروه سمند سال‌ها تولید شده و پژو پارس هم در سبد کالایی وجود دارد. در حوزه پلت‌فرم و خودروهایی با قیمت پایه و قیمت‌های مناسب، مدل‌های مختلفی داریم که می‌توانند به بازار عرضه شوند. 

 گفته می‌شود وزارتخانه سه طرح تولید موتورسیکلت‌های چهارچرخ، میکروکارها و خودروهای چهارسیلندر را در دستور کار دارد تا خودروهای ارزان  را به بازار وارد کند. آیا اصولا امکان تولید خودروهای ارزان در کشور وجود دارد؟
یکی از مباحثی که وزارتخانه دنبال می‌کند، بحث خودروهای کم‌مصرف است که تنها محدود به موضوع خودروهای ارزان نیست. یکی از استراتژی‌ها و بحث‌های زیست‌محیطی مانند کاهش مصرف سوخت و آلاینده‌های ناشی از آن، بحث خودروهای کم‌مصرف است که هر دو شرکت دولتی پروژه دارند و بخش خصوصی هم در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است. 
سازمان گسترش هم در جلسات دو هفته یک بار خود این موضوع را دنبال می‌کند تا روی خودروهای موجود پیاده‌سازی و استفاده شود. 
خودروها کلاس‌های گوناگونی دارند و ما نیز روی پلت‌فرم‌های داخلی خودروهای مختلف داریم؛ اما هرچه آپشن خودرو و به‌تبع آن درصد الکترونیک خودرو افزایش پیدا کند، طبیعتا قیمت‌ها نیز بالاتر می‌رود. البته اکثر خودروهای ما اکونومی هستند؛ یعنی تقریبا طیف تولید خودروهای ما به‌جز دو، سه خودرو خاص، اکونومی و اقتصادی است که آحاد جامعه مصرف می‌کنند.
 اما با توجه به استانداردهای 85گانه به نظر نمی‌رسد بتوان خودروهای ارزان‌قیمت تولید کرد و حتی تولید ارزان‌ترین خودرو با نرخ 3هزار دلار که همان پراید بوده هم کنار گذاشته شده است...
نمی‌خواهم قیمت‌ها را با معادل‌سازی ارزی محاسبه کنم؛ چون براساس نرخ ارز با قیمت‌هایی که درحال‌حاضر مصوب و اعلام شده، تولیدات ما در دنیا از تمام خودروها ارزان‌ترند و تقریبا هیچ خودرو صفرکیلومتری را در دنیا با این مشخصات فنی و استانداردهای اجباری در این بازه قیمتی پیدا نمی‌کنیم.

 برای کنترل افزایش قیمت خودروها چه برنامه‌ای دارید؟
ما مسئول کنترل قیمت در سطح خودروسازی هستیم و در همین راستا نیز قیمت‌ها را مشخص و به خودروسازان ابلاغ کرده‌ایم. اما قیمت‌هایی که در بازار وجود دارد، تابع عوامل دیگری مانند بحث نوسانات اقتصادی و بازارهای موازی 
است.  به‌رغم آن‌که در حوزه فروش محدودیت‌های بسیار گذاشتیم که خودرو به کالای سرمایه‌ای تبدیل نشود، اما بعضی افراد روی خودرو به‌عنوان کالای سرمایه‌ای حساب می‌کنند. به همین دلیل نوسانات قیمت در بازار غیرمنطقی است و عمدتا در رقابت با سایر بازارها مانند ارز و سکه و... است.  آن‌چه در وزارت صمت بارها اعلام شده این است که خودروساز باید بدون زیان تولید را ادامه دهد. ما دنبال این نیستیم که قیمت خودرو رها و آزاد شود و در حاشیه بازار قیمت‌گذاری شود. به هیچ عنوان سیاست وزارتخانه این نیست؛ سیاست وزارت صمت، منطقی‌سازی و واقعی‌سازی قیمت خودرو است.  وقتی قیمت خودرو واقعی و منطقی نیست، این زیان به شبکه قطعه‌سازی منتقل می‌شود و اگر شبکه قطعه‌سازی متوقف شود، خودرو نخواهیم داشت. در این صورت باید خودرو کارکرده وارد کشور کنیم و این زیبنده کشوری نیست که سال‌ها صنعت خودرو داشته و توانسته رتبه جهانی 15 و 18 را از لحاظ میزان تولید کسب کند.  یا این‌که باید ارز بسیاری از کشور به‌منظور واردات خودروهای صفر خارج شود. بنابراین وزارت صمت در پی آن است که قیمت خودرو، واقعی و منطقی باشد تا منجر به زیان نشود. اگر در شبکه خودروسازی و تامین زیان نکنیم، می‌توانیم نوآوری داشته باشیم، تحقیقات کنیم و استانداردها را ارتقا دهیم.

 خودروسازان درحال‌حاضر مشکل بسیاری با شورای رقابت در بحث قیمت گذاری دارند. سیاست شما در این زمینه چیست؟
ما جلسات مختلفی با رئیس شورای رقابت داشتیم و سعی کردیم در فضای تعاملی با گفت‌وگو و ارائه مستندات این موضوع را دنبال کنیم. نمونه آن نیز اعلام شده و در چند مرحله شورای رقابت مستندات را دریافت کرده است. ورودی صنعت خودرو، ورودی آزادی است. 
نرخ ارز از 11هزار تومان به 22هزار تومان رسیده است. سایر اقلام هم مانند مس، سرب، روی، فولاد، ورق، پلیمر و پتروشیمی در بورس با نرخ روز ارز قیمت‌گذاری و قیمت‌های جهانی ضربدر نرخ ارز نیمایی می‌شود. یعنی ورودی این صنعت متغیر است و خروجی آن نیز باید انعطاف‌پذیر باشد. اگر طی مدت‌زمان طولانی این خروجی ثابت باشد و متناسب با افزایش نهاده‌های تولید تغییر نکند، منجر به زیان در مجموعه خودروسازی می‌شود. 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =