محمدعلی دیانتیزاده در سرمقاله امروز ( دوشنبه، ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ ) روزنامه «دنیای خودرو»، به موضوع « طراحی و تولید خودرو ارزان؛ از وعده تا امکان » پرداخت.
به گزارش «اخبار خودرو»، عضو شورای سردبیری «دنیای خودرو» در این باره نوشت:
مدیران عامل دو خودروساز بزرگ در ایام سال نو از طراحی و تولید یک خودرو اقتصادی اما باکیفیت برای جایگزینی پراید خبر دادند. بنا بر اعلام آنها که از سوی رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز موردتایید قرار گرفت، برای جایگزینی پراید و ۴۰۵ قرار است سایپا و ایرانخودرو بر مبنای یک پلتفرم مشترک اقدام به طراحی، ساخت و تولید خودرویی ارزان و مناسب برای قشر وسیعی از جامعه کنند که ممکن است هر یک از خودروسازان مطابق سلیقه خود تغییراتی در ظاهر آن ایجاد کرده یا امکاناتی به آن بیفزایند.
اما با اینحال به نظر نمیرسد این خودرو با شرایط فعلی صنعت خودرو امکان تولید داشته باشد. زیرا از یکسو افزایش بهای تمامشده تولید اعم از قیمت مواد اولیه، قطعات، دستمزدها، هزینههای سربار و... بسیار بالاست و از سوی دیگر، هزینههای اعمال استانداردهای ۸۵گانه، اجازه پایین نگه داشتن قیمت را نخواهد داد.
این در حالی است که بنا بر سند چشمانداز ۱۴۰۴ در بخش خودرو قرار بود متناسب با افزایش سطح سرانه درآمد، محصولات تولیدی خودروسازان نیز متناسب با کیفیت بالای خود رو
۱۵هزار دلار قیمت داشته باشند.
اما این قیمت نیز در بازنگری قرار است به ۹هزار دلار کاهش یابد که بهنظر میرسد درهرحال برای بخش عمده مشتریان بازار خودرو سنگین است. چراکه عموم مردم نه توان خرید خودرو ۳۰۰میلیون تومانی دارند، نه توان خرید خودرو ۱۸۰میلیون تومانی.
در اینجا دیگر تقصیر متوجه خودروساز نیست؛ همانطور که در توسعه ساخت داخل در صنعت خودرو، داخلیسازی برخی مواداولیه و قطعات از حیطه تخصصی خودروساز خارج و متوجه دیگر صنایع کشور اعماز فلزی، پتروشیـــــمی و الکترونیک است، درخصوص بالا بردن توان خرید مصرفکننده نیز حتی راهاندازی لیزینگها صرفا با اتکا به نقدینگی خودروساز ممکن نیست و باید بانکها و سرمایهگذران بخش خصوصی هم با این حرکت همراهی کنند.
فراتر از آن، افزایش سطح سرانه درآمد که کشور ما در این شاخص رتبه پایینی دارد، نیازمند بهبود شاخصهای کلان اقتصادی است که صنعت خودرو نیز خود از آنها تاثیرپذیر است.