به گزارش «اخبار خودرو»،صنعت خودرو و قطعه جزو صنایع پیشرو در کشور هستند. صنایعی که اشتغال بسیاری ایجاد کردهاند و عدم توجه به این صنایع و توقف تولید در آن، برابر با بیکاری بسیاری از افرادی است که درحالحاضر مشغول بهکار هستند و همچنین نیافتن شغل برای بسیاری از افراد که در آینده وارد بازار کار میشوند. از این حیث، این دو صنعت بسیار اهمیت دارند.
طی دوران تحریمها مشکلات بسیاری برای صنایع مختلف ازجمله این دو صنعت به وجود آمد. بعضی شرکتها مجبور به تعدیل نیرو شدند، اما بعضی شرکتها با اعمال سیاستهای صحیح نهتنها تعدیل نیرو نداشتهاند، بلکه به سمت جذب نیرو هم حرکت کردهاند. در همین زمینه، با مدیر منابع انسانی یکی از بزرگترین گروههای فعال در حوزه خودرو بهویژه تولید و تامین قطعات گفتوگو کردهایم.
به گفته مونا عبداللهیان، عضو هیاتمدیره گروه فرزانگان در حوزه منابع انسانی؛ این هلدینگ با در اختیار داشتن 16 شرکت زیرمجموعه در حوزه خودرو و قطعات خودرو، پلایشگاه، معدن، ساختمان و سایر حوزههای کسبوکار، با اعمال سیاستهایی به سمت افزایش تولید و افزایش جذب نیرو حرکت کرده است. «هلدینگ فرزانگان» میزبانی و مدیریت یکی از پایگاههای واکسیناسیون صنعت خودرو برای مقابله با شیوع ویروس کرونا نیز برعهده دارد که از هفته گذشته آغاز به کار کرده است.
در دوران تحریم باتوجه به ممنوعیت واردات خودرو و همچنین بحث کاهش تولید خودرو و قطعه، یکی از چالشهای بزرگ این حوزه، بحث منابع انسانی بوده، بخش خصوصی این چالش را چگونه مدیریت کرده است تا تعدیل نیرو نداشته باشد؟
مجموعه ما یک هلدینگ چند کسبوکاره است. بخشی از فعالیت ما، تولید و تامین قطعات خودرو برای شرکتهای خودروساز داخلی مانند ایرانخودرو و سایپاست. برخلاف شرکتهای دیگر که سیاست انقباضی داشتند، گروه ما براساس استراتژی و اصول محوری که در زمینه افزایش اشتغال و تداوم حرکت چرخه تولید و صنعت داشته و دارد، اشتغال را حفظ کرده است.
استراتژی کلان هلدینگ این بود که نهتنها باید تمام سرمایههای انسانی را حفظ کنیم، بلکه باید با برنامهریزی جذب نیرو هم داشته باشیم. سیاست ما انبساطی بوده و بر اساس آن طرحها را گسترش و تولید را هم افزایش دادیم.
چه چالشهایی در زمینه مدیریت نیروی انسانی در حوزه خودرو و قطعهسازی وجود دارد؟
درحالحاضر؛ هم با بحران کرونا، هم با بحران اقتصادی ناشی از تحریمها و هم با بحران ناامیدی مواجه هستیم. البته هموطنان نیز با این بحرانها درگیر بوده و هستند و شرایط اقتصادی و معیشتی برای همه بسیار سخت است. اما استراتژی کلان هلدینگ بر این بوده که اشتغال موجود را حفظ کند و آن را گسترش دهد. ما در کل مجموعه خود بهصورت مستقیم ۲هزار نفر و بهصورت غیرمستقیم ۶هزار نیروی انسانی داریم. طی سال گذشته نیز بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش نیروی انسانی در کل گروه داشتهایم و با روندی که طی میکنیم، بهزودی به ۳هزار نیروی کار مستقیم در هلدینگ خواهیم رسید. باتوجه به فعالیت تولیدی که در بخشهای مختلف صنعت داریم، بهمنظور جذب افراد با دانشگاهها صحبت کردهایم. بههرحال یک مسئولیت اجتماعی بر گردن ماست. روزهایی تولید بسیار سخت بوده است، اما تولید را ادامه دادهایم. در دو سال گذشته تنها ۳ روز تعطیل داشتهایم. تمام شرکتها و کارخانههای ما در تمام این مدت مشغول به کار بودهاند بهصورت ۴ شیفت و شبانهروزی تولید را ادامه داده و فعال بودهایم. بازهم تاکید میکنم برخلاف برخی شرکتها توانستهایم اشتغال و تولید را حفظ کنیم و گسترش دهیم.
برای حفظ تناسب توزیع نیروی انسانی در زیرمجموعههای مختلف، آیا طی این مدت جابهجایی نیرو بین شرکتهای مختلف مجموعه هم داشتهاید؟
بله؛ اما بسیار کم این اتفاق رخ داده است. یعنی اگر طی این مدت، در بخشی حجم کار کاهش یافته یا کار وجود نداشته، سعی کردهایم در واحدهای دیگر نیروها را جذب کنیم. از سوی دیگر، گروه ما بر آموزش تاکید و نگاه بلندمدت بر نیروهای کار خود دارد. بیشترین سرمایهگذاری ما در بخش آموزش و روی دانشجویان، فارغالتحصیلان و نخبگانی انجام میشود که آماده کار هستند و برای آنها در کشور هزینه شده است. متاسفانه به دلیل آنکه در کشور ما اشتغال و امکان کار برای این افراد کم است، اکثرا قصد مهاجرت پیدا میکنند. یکی از اصول ما این است بتوانیم این سرمایهها را حفظ کنیم. جانشینپروری در صنعت بسیار مهم است تا بتوانیم از طریق توسعه، این فرآیند را تکمیل کنیم. در غیر این صورت به صنعت خدشه وارد میشود. تمام تلاش ما بر این است که بتوانیم «هایتکنولوژی» را وارد کنیم و به کار بگیریم. همانطور که اشاره شد، مهمترین موضوعی که در این سالها با آن درگیر بودهایم، ناامیدی است که بر انگیزه و بازدهی نیروی انسانی سایه انداخته و کوشیدهایم این ناامیدی را از پیکره صنعت و تولید بزداییم.
درخصوص انجام واکسیناسیون چه تدارکاتی دیدهاید؟
واقعیت این است طی این مدت گروه ما تلاش خود را کرده تا با توجه به اهمیت فعالیت صنایع بزرگ بهویژه قطعهسازان، فعالان این صنایع جزو اولویتهای واکسیناسیون باشند. این در حالی است که در این مدت، کمیتههای پیشگیرانه هم برای جلوگیری از شیوع کرونا برگزار کردهایم. همچنین علاوهبر بیمههای طلایی، بیمه کرونا را هم برقرار کردیم تا سرویس ویژه در این زمینه به کارکنان ارائه شود. براساس این بیمه پرسنل شرکت در صورت درگیری با کرونا، خدماتی ازجمله ویزیت در منزل را خواهند داشت تا کمترین آسیب را از این همهگیری داشته باشند. بعد از آنکه گروه خودروسازی سایپا و انجمن قطعهسازان توانستند واکسن را فراهم کنند، اعلام آمادگی کردیم فضایی را بهعنوان یک پایگاه برای انجام واکسیناسیون قطعهسازان در اختیار آنها قرار دهیم و این کار را انجام دادیم. طرح واکسیناسیون صنعت قطعه موجب میشود دغدغه ذهنی و روانی که به دلیل شیوع این ویروس در شاغلان و کارگران این صنعت ایجاد شده است، فروکش کند و تولید با آرامش ادامه یابد.
چه اقداماتی دیگری را میتوان با تشریکمساعی میان فعالان صنایع خودرو و قطعهسازی انجام داد؟
بهعنوان عضو کوچکی از کل گروه و البته جامعه درخواست میکنم افرادی که در تولید و صنعت دستاندرکار هستند، همگرایی داشته باشند تا بارقههای امید را در هموطنانمان ببینیم و بتوانیم حرکت چرخه صنعت و تولید را تسریع کرده و اشتغال بیشتری ایجاد کنیم. خانوادهای که دغدغه اشتغال ندارد، حال بهتری دارد و در صورت تامین وضعیت معیشتی بهتر، زندگی بهتری در انتظار این خانواده خواهد بود. با همین رویکرد و از منظر مسئولیت اجتماعی، یکی دیگر از سرمایهگذاریهای ما روی فرزندان پرسنل بوده است و آموزشها و خدماتی را برای آنها در نظر گرفتهایم.