بسیاری فکر میکنند این نشانگرها فقط آپشنی ظاهری هستند، اما نشاندهندههای روغن بیش از آنچه فکر میکنید، دقیق و مطمئن هستند.
وظیفه اصلی و اولیه نشانگرهای روغن در خودروهای مدرن نمایش زمان تعویض روغن است. بااین حال در خودروهای گرانتر و مجهزتر، این نشانگرها اطلاعاتی از قبیل میزان روغن باقیمانده درون موتور و حرارت آن را نیز نشان میدهند.
این درصدها بسیار دقیق هستند و فقط براساس مسافت پیمودهشده محاسبه نمیشوند. نخستین سیستمهای نظارت بر عمر روغن در دهه ۱۹۸۰ معرفی شدند. این نشانگرها براساس الگوریتمی فعالیت میکنند که ۳ مهندس جنرالموتورز به نامهای «دونالد اسمولنسکی»، «پل هارواث» و «شرلی شوارتز» آن را توسعه داده بودند.
این ۳ نفر با استفاده از دادههای سیستم کامپیوتری خودرو، مانند چرخههای موتور، زمان فعالسازی انژکتور و دمای آب، راهکاری برای کامپیوتر مرکزی خودرو فراهم کردند تا میزان فرسودگی روغنموتور را پیشبینی کند.
این الگوریتم به اندازه کافی هوشمند است که چرخههای گرما را در نظر بگیرد و سفرهای کوتاه و طولانی را از یکدیگر تشخیص دهد. از آنجا که سیستم میتواند دمای روغن را درک کند، الگوریتم میزان اکسیداسیون را نیز محاسبه میکند.
اکسید شدن روغنموتور بزرگترین علت تخریب آن است. روغن اکسیدشده با روغن سالم مخلوط میشود که نتیجه آن کاهش طول عمر روغنموتور در خودرو است. نشانگرهای روغن هنگامی که زمان تعویض روغنموتور فرا میرسد، چراغی نارنجیرنگ را بهمعنای اخطار درصفحه پیش روی راننده روشن کرده و نمایش میدهند.
سیستم جنرالموتورز توصیه میکند رانندگان روغنموتور را پیش از آنکه کاملا بسوزد و حداقل سالی یکبار تعویض کنند. این تعویض روغن سالانه بدون توجه به میزانی که رانندگی کردهاید، در نظر گرفته شده است.
روانکاری در سیستمهای مکانیکی بسیار حایز اهمیت است؛ چراکه در اثر تماس سطوح، اصطکاکی بین آنها بهوجود آمده و افزایش این اصطکاک میتواند باعث افزایش فرسودگی و خرابی قطعات شود.
روانکاری یکی از راهکارهایی است که باعث کاهش اصطکاک بین قطعات متحرک شده و تا حدودی به افزایش طول عمر قطعات کمک خواهد کرد. روانکاری در خودرو نیز یکی از موارد حیاتی است که باید بهطور منظم و دقیق انجام شود؛ چراکه مهمترین سیستمهای خودرو بهصورت مکانیکی هستند.
روانکاری موتور برعهده روغنموتور بوده و یکی از مواد مصرفی بسیار مهم در نگهداری خودرو است که عدم انتخاب صحیح آن میتواند معضلات فراوانی را با خود بهدنبال داشته باشد.
علاوهبر روانکاری و کاهش اصطکاک بین قطعات متحرک، روغنموتور تا حدودی نقش خنککنندگی نیز ایفا کرده و مانع از ذوب شدن قطعات موتور میشود چراکه دمای موتور میتواند بهشدت افزایش یابد. همچنین تمیزکاری موتور و جمعآوری ذرات کوچک و تحویل آنها به فیلترروغن، از دیگر وظایف این روغن حیاتی است.