کاهش مصرف سوخت اولویت اول بسیاری از رانندگان و ناوگانهای وسایل نقلیه است. با اینکه تولید نفت و بنزین در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته، اما به همان میزان تقاضا نیز افزایش یافته است. از سوی دیگر وقوع جنگ بین کشورها نیز تاثیر مستقیمی روی بهای سوخت در سراسر دنیا دارد. بسیاری از مالکان خودرو به فکر صرفهجویی در مصرف سوخت هستند و بهسراغ راههایی برای کاهش مصرف سوخت وسیلهنقلیه خود میروند.
خبر خوب اینکه روشهای بیهزینه زیادی برای کممصرفتر شدن خودروها وجود دارد. بررسی مداوم فشار باد لاستیکها جزو مهمترین آنهاست و از نظر ایمنی نیز اهمیت دارد. بنا بهگفته NHTSA آمریکا، تنظیم باد مناسب لاستیکها میتواند تا ۱۱ درصد مصرف سوخت را کاهش داده و تاثیر چشمگیری روی طول عمر لاستیک داشته باشد.
متاسفانه NHTSA میگوید فقط حدود ۱۹ درصد رانندگان از مزایای تنظیم باد لاستیکها آگاه هستند. روش دیگر هم پایبند ماندن به سرویسهای دورهای توصیهشده توسط خودروساز است. تعویض منظم روغنموتور و فیلتر هوا هم به بهبود کارایی موتور خودرو و کاهش مصرف سوخت کمک میکند. البته در کنار روشهای یادشده باورهای نادرستی نیز وجود دارند که کمکی به بهبود عملکرد خودرو نمیکنند.
خلاص کردن خودرو در سرازیری
برخی افراد اعتقاد دارند خلاص کردن خودرو در سرازیری میتواند مصرف سوخت را کاهش دهد. افراد معتقد به این فرضیه میگویند که خلاص کردن خودرو باعث کاهش دور موتور خواهد شد و کاهش دوران به معنی کاهش مصرف سوخت خواهد بود؛ اما در واقعیت این ترفند بیش از آنکه خوب باشد، مضر است. احتمالا دور درجای موتور در حالت خلاص اندکی بیشتر از زمانی خواهد بود که گیربکس در دنده قرار داشته و پای خود را از روی پدال گاز برداشتهاید؛ بنابراین به احتمال زیاد خودرو شما سوخت بیشتری مصرف خواهد کرد.
جدای از این موضوع، خلاص کردن خودرو در سرازیری بسیار خطرناک است. علاوهبر امکان آسیب دیدن گیربکس اتوماتیک بهدلیل تعویض دنده در زمان حرکت، خلاص کردن در سرازیری میتواند فشار زیادی به ترمزها وارد کند و کارایی آنها را کاهش دهد. بدون کمک گرفتن از ترمز موتور، کنترل وسیلهنقلیه دشوار خواهد بود.
معکوس دادن در خودروهای گیربکس دستی نیز بهکاهش سرعت ایمن آن کمک میکند؛ اما دورموتور بالا باعث مصرف سوخت بیشتر خواهد شد. با این تفاسیر خلاص کردن خودرو در سرازیری از نظر مصرف سوخت بیتاثیر بوده و خطرناک است. بهترین روش انتخاب دنده سنگین و عدماستفاده از پدال گاز در چنین شرایطی است.
خاموش کردن موتور خودرو پشت چراغ قرمز
بسیاری از خودروهای مدرن بهسیستمهای استارت-استاپ خودکار مجهز هستند که بهصورت موقتی میتوانند موتور خودرو را در توقفها خاموش کرده و مصرف سوخت را کاهش دهند. برخی رانندگان بهچنین سیستمهایی اعتقاد ندارند؛ اما باید دانست سیستم استارت-استاپ بهرغم روشن و خاموش کردن مکرر موتور خودرو آسیبی به آن نمیرساند؛ اما چیزی که مضر است، تصمیم به شبیهسازی این حرکت در خودروهای فاقد سیستم استارت-استاپ فابریک است.
درواقع خاموش و روشن کردن مکرر خودرو توسط راننده مضرات بیشتری نسبت به فواید آن خواهد داشت. خودروهای مجهز به این نوع سیستمها از میللنگها و یاتاقانهایی با اصطکاک کمتر استفاده میکنند و دارای باتریهای قویتر و استارترهای هوی دیوتی هستند تا بتوانند در چنین شرایطی دوام بیاورند.
اگر خودرو شما به سیستم استارت-استاپ مجهز است میتوانید انتظار کاهش مصرف سوخت ۳ تا ۱۰ درصدی را داشته باشید؛ اما اگر خودرو فاقد چنین سیستمی باشد، شما با شبیهسازی عملکرد آن عایدی خاصی نخواهید داشت و شاید حتی زودتر شاهد استهلاک باتری و استارتر خودرو باشید.
باز کردن شیشههای خودرو در بزرگراه
اصول آیرودینامیکی نقش مهمی در مصرف سوخت هر خودرویی بازی میکنند و رانندگی با شیشههای باز باعث بر هم خوردن ضریب درگ میشود. ضریب درگ عددی است که میزان عبور نرم جریان هوا از اطراف اشیا را براساس چگالی، سرعت و سطح مقطع نشان میدهد. رانندگی در زمانی که شیشهها باز هستند، مقاومت خودرو در برابر هوا را افزایش داده و باعث ورود و به دام افتادن آن در کابین میشود.
این امر باعث خواهد شد موتور خودرو فشار بیشتری را برای شتابگیری و حفظ سرعت خودرو متحمل شود. البته تاثیر چنین پدیدهای در سرعتهای پایین کمتر است؛ اما در بزرگراهها میتواند باعث افزایش مصرف سوخت شود. استفاده از کولر خودرو تا ۲۰ درصد افزایش در مصرف سوخت را بههمراه دارد؛ اما شما با استفاده از کولر در بزرگراهها و بستن شیشهها میتوانید این تاثیر را بهحداقل برسانید.
نهایتا باید گفت استفاده از بنزین با اکتان بالا در موتورهایی که نیازمند بنزین بدون سرب عادی هستند هم تاثیری در بهبود شتاب و سرعت و یا مصرف سوخت خودرو نخواهد داشت. با این کار فقط هزینههای خرید سوخت خود را افزایش میدهید. البته برخی خودروهای پرفورمنس نیازمند بنزین سوپر با اکتان بالاتر هستند و انتخاب سوخت با اکتان پایین میتواند باعث ناک یا ضربه بهموتور خودرو شود.