image.png

نمایشگاه خودرو در ذهن فعالان این صنعت، صرفاً محلی برای کنار هم قرار گرفتن چند دستگاه خودرو نیست؛ نمایشگاه باید تصویری از وضعیت امروز صنعت و نشانه‌ای از مسیری باشد که بازار در آینده طی خواهد کرد.

از همین رو، وقتی نام نمایشگاه خودرو مطرح می‌شود، انتظار طبیعی این است که خودروسازان، شرکت‌های تولیدکننده و مونتاژکننده و برندهای فعال در بازار در کنار شبکه فروش حضور داشته باشند و جدیدترین محصولات، فناوری‌ها و برنامه‌های خود را معرفی کنند.

با این حال، آن‌چه در برخی دوره‌های اخیر نمایشگاه‌های خودرو بیشتر به چشم می‌آید، پررنگ‌تر شدن حضور شبکه‌های فروش و عاملیت‌ها در کنار کمرنگ شدن حضور مستقیم برخی تولیدکنندگان است؛ موضوعی که می‌تواند این پرسش را ایجاد کند که آیا نمایشگاه خودرو همچنان همان نقش سنتی خود به‌عنوان ویترین صنعت را ایفا می‌کند یا به‌تدریج بخشی از کارکرد خود را به یک رویداد فروش و معرفی محصولات موجود نزدیک کرده است؟

این پرسش به معنای نادیده گرفتن اهمیت شبکه نمایندگی نیست. اتفاقاً نمایندگی‌ها یکی از مهم‌ترین حلقه‌های زنجیره خودرو محسوب می‌شوند. آن‌ها در تماس مستقیم با مشتری قرار دارند، بازخورد بازار را دریافت می‌کنند و درنهایت مسئولیت بخش مهمی از فرآیند عرضه خودرو و ارائه خدمات به مصرف‌کننده را برعهده دارند. بنابراین حضور آن‌ها در نمایشگاه نه‌تنها طبیعی، بلکه ضروری است.

مسئله زمانی شکل می‌گیرد که حضور شبکه فروش، به‌دلیل کاهش حضور مستقیم شرکت‌های تولیدکننده، به بخش غالب نمایشگاه تبدیل شود. در چنین شرایطی خودرو و غرفه و فعال بازار همچنان وجود دارد، اما بخشی از تصویری که باید از «صنعت خودرو» ارائه شود، کمتر دیده می‌شود.

ویترین صنعت باید چیزی فراتر از بازار امروز باشد

فلسفه برگزاری نمایشگاه با نمایشگاه فروش تفاوت دارد. در یک رویداد فروش، تمرکز اصلی می‌تواند معرفی محصولات موجود، شرایط عرضه و ارتباط با مشتری باشد؛ اما نمایشگاه تخصصی خودرو باید فراتر از این موارد حرکت کند. مخاطب نمایشگاه انتظار دارد با محصولاتی مواجه شود که شاید هنوز به شکل گسترده وارد بازار نشده‌اند؛ فناوری‌هایی را ببیند که قرار است در آینده در خودروها مورد استفاده قرار گیرند و از برنامه شرکت‌ها برای توسعه سبد محصولات خود مطلع شود.

حضور مدیران ارشد شرکت‌ها نیز اهمیت زیادی دارد؛ چراکه رسانه‌ها، فعالان صنعت و مشتریان از طریق آن‌ها می‌توانند درباره آینده یک برند و برنامه‌های آن پرسش کنند. اگر بخش قابل توجهی از این کارکردها حذف شود و تمرکز رویداد عمدتاً بر خودروهای موجود در بازار قرار گیرد، طبیعی است که جذابیت نمایشگاه برای بخشی از مخاطبان کاهش پیدا کند.

امروز مشتری می‌تواند مشخصات فنی، تصاویر، قیمت و حتی مقایسه خودروها را پیش از مراجعه به نمایشگاه از طریق فضای مجازی به دست آورد. بنابراین نمایشگاه باید مزیتی فراتر از آن‌چه در فضای مجازی قابل دسترسی است، در اختیار مخاطب قرار دهد. این مزیت می‌تواند یک رونمایی، معرفی فناوری، نمایش یک محصول جدید یا حتی گفت‌وگوی مستقیم با مدیران یک شرکت باشد.

در غیر این صورت، بخشی از اطلاعاتی که قرار است نمایشگاه در اختیار مخاطب قرار دهد، پیش از آن در فضای رسانه‌ای منتشر شده است. البته برای تحلیل این شرایط باید وضعیت امروز خودروسازان را نیز در نظر گرفت. شرکت‌های فعال در صنعت خودرو با مجموعه‌ای از مسائل اقتصادی و اجرایی مواجه هستند؛ از افزایش هزینه‌های تولید و تأمین گرفته تا دشواری‌های سرمایه‌گذاری، تغییر شرایط بازار و کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان.

در چنین فضایی، طبیعی است که اولویت‌های یک شرکت با سال‌های گذشته متفاوت باشد و حضور در نمایشگاه برای همه شرکت‌ها به یک اندازه جذابیت نداشته باشد. بنابراین نمی‌توان کاهش حضور برخی تولیدکنندگان را صرفاً به یک دلیل نسبت داد. هزینه حضور، بازده تبلیغاتی و تجاری نمایشگاه، شرایط تولید، آماده نبودن محصول جدید و حتی مدل برگزاری رویداد می‌توانند در تصمیم شرکت‌ها مؤثر باشند. با این حال، همین موضوع باید به فرصتی برای بازنگری در مدل برگزاری نمایشگاه‌ها تبدیل شود.

عاملیت‌ها مهم‌اند، اما جای تولیدکننده را نمی‌گیرند

شبکه عاملیت‌ها یکی از سرمایه‌های مهم هر برند خودرویی است. نماینده فروش بیش از هر بخش دیگری با مشتری نهایی در ارتباط است و می‌تواند اطلاعات ارزشمندی درباره رفتار خریداران، نقاط قوت و ضعف محصولات و انتظارات بازار در اختیار شرکت قرار دهد. به همین دلیل، حضور نمایندگی‌ها در نمایشگاه می‌تواند حتی به شناخت بهتر بازار کمک کند.

مشتری در چنین فضایی می‌تواند درباره محصول سؤال کند، شرایط عرضه را بشناسد و با شبکه خدمات و فروش ارتباط مستقیم برقرار کند. اما میان نقش نمایندگی و نقش خودروساز تفاوتی اساسی وجود دارد. نماینده می‌تواند محصول را معرفی کند، اما سیاست تولید را تعیین نمی‌کند. می‌تواند شرایط فروش را توضیح دهد، اما درباره برنامه توسعه یک محصول یا سرمایه‌گذاری جدید تصمیم‌گیر نیست. می‌تواند بازخورد مشتری را منتقل کند، اما پاسخ‌گویی درباره استراتژی یک برند نهایتاً برعهده شرکت اصلی است.

به همین دلیل، بهترین نمایشگاه خودرو جایی است که این دو بخش در کنار یکدیگر حضور داشته باشند؛ تولیدکننده برای معرفی مسیر آینده و شبکه فروش برای ارتباط مستقیم با بازار. چنین ترکیبی، نمایشگاه را به نقطه اتصال سه ضلع مهم صنعت تبدیل می‌کند: تولیدکننده، مصرف‌کننده و بازار.

از سوی دیگر، حضور مستقیم مدیران شرکت‌ها می‌تواند فضای نمایشگاه را از یک رویداد صرفاً تبلیغاتی فاصله دهد. نمایشگاه فرصت مناسبی برای پرسش و پاسخ است؛ جایی که رسانه می‌تواند درباره محصول جدید، برنامه تولید، خدمات پس از فروش و آینده یک برند سؤال کند و مدیران نیز دیدگاه خود را مطرح کنند.

این ارتباط برای صنعت خودرو اهمیت زیادی دارد. نمایشگاه فقط محل تعریف و معرفی نیست؛ یکی از کارکردهای مهم آن، ایجاد فضایی برای گفت‌وگو میان صنعت، بازار و رسانه است. اگر این ارتباط کمرنگ شود، نمایشگاه نیز بخشی از ارزش خود را از دست خواهد داد.

درنهایت، آن‌چه امروز بیش از هر چیز نیازمند بازنگری است، نه اصل حضور شبکه عاملیت‌ها، بلکه نسبت میان این شبکه و حضور مستقیم خودروسازان است. نمایندگی‌ها می‌توانند نبض بازار را به نمایشگاه بیاورند، اما این خودروساز است که باید درباره آینده صنعت و برند خود سخن بگوید.

نمایشگاه خودرو زمانی می‌تواند عنوان «ویترین صنعت» را به معنای واقعی کلمه یدک بکشد که مخاطب در آن با چیزی بیشتر از محصولات موجود در بازار مواجه شود؛ محصول جدید، فناوری تازه، برنامه توسعه، مدیران پاسخ‌گو و تصویری روشن از آینده.

در غیر این صورت، حتی اگر غرفه‌ها پر باشند و شبکه فروش حضور گسترده‌ای داشته باشد، ممکن است بخشی از فلسفه اصلی نمایشگاه کم‌رنگ شود. شاید اکنون زمان آن رسیده باشد که برگزارکنندگان و شرکت‌های خودرویی، هر دو، درباره این پرسش فکر کنند:

آیا نمایشگاه خودرو قرار است ویترین آینده صنعت باشد یا صرفاً محل معرفی آن‌چه امروز در بازار وجود دارد؟

پاسخ به همین پرسش می‌تواند مسیر نمایشگاه‌های آینده خودرو را مشخص کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha