به گزارش «اخبار خودرو»،سهسال از اجرایی شدن قرعهکشی خودرو میگذرد. البته قرعهکشی به منظور رساندن خودرو با قیمت پایین به دست مصرفکنندگان واقعی برگزار میشود اما این روزها برنده شدن در قرعهکشی طرح پیشفروش و فروشفوقالعاده خودرو مانند بردن یک جایزه بزرگ است. چون افراد یا مالک خودرویی میشوند که حداقل ۱۰۰میلیون ارزانتر از بازار آزاد است یا میتوانند حواله خودرو خود را در بازار بفروشند و بسته به نوع خودرو و زمان تحویل، گاه ۲۰ تا ۳۰ میلیون درآمد کسب کنند.
درآمد میلیونی دلالان
حواله خودروهای صفر طرح فروش ویژه خودرو که برای تنظیم بازار و رساندن خودرو بهدست مصرفکننده واقعی اجرایی شد، حالا در فضای مجازی به فروش گذاشته میشود. البته قرار بود این خودروها بهدست مصرفکنندگان واقعی برسند اما ظاهرا جریان بهدست سودجوها و دلالان خودرو افتاده یا شرایط بازار بهگونهای است که مردم را به سمت دلالی سوق میدهد. داستان از این قرار است که دلالان با ترفندهای مختلف سعی کردهاند قرعهکشی را دور بزنند و تعداد عجیب متقاضیان موجب شده است دست بسیاری از مصرفکنندگان از خودروهای عرضهشده به قیمت کارخانه کوتاه شود. در این میان اجاره کارتملی برخی هموطنان در روستاها یا شهرهای کوچک برای قرعهکشی خودرو فقط یکی از حواشی روش تازه پیشفروش خودروسازان است که خبرساز شده است. این افراد با کرایه کارتملی روستاییان به آنها وعده میدهند در صورت برنده شدن ۳ تا ۵ میلیون به آنها میپردازند. در این میان دلالان با ثبتنام و شرکت در قرعهکشی، بدون پرداخت وجه، درآمد چندمیلیونی کسب میکنند.
مزایده حواله خریدوفروش خودرو
شرایط کنونی بازار، ناشیاز اختلاف عجیب قیمت خودرو در کارخانه و بازار است. قیمت خودرو در پیشفروش و فروش فوقالعاده تفاوت قابلملاحظهای با بازار آزاد دارد. هرچند خریدوفروش حواله خودرو ممنوع است و از سوی پلیس نیز معامله حواله و امتیاز خودروهای پیشفروششده تا یک سال جرم اعلام شده، اما یافتن کسانی که این حوالهها را میفروشند چندان سخت نیست. کافی است در فضای مجازی یا در بازار خودرو حلقههای ارتباطی را پیدا کنید. اما معاملهگران برای ریسک خریدوفروش حوالهها هم چارهاندیشی کردهاند. آنها با گرفتن چک از فروشندگان و همچنین نوشتن قولنامه، ریسک معامله را به حداقل میرسانند. برخی فروشندگان میگویند: «هرکسی قیمت بالاتر پرداخت کند، حواله را به او میدهیم»گویی مزایده کوچکی به راه افتاده است! فروشندگان هم معاملهگران هستند و هم کسانی که تهیه پیشپرداخت خرید خودرو تا موعد مقرر تعیینشده برایشان مقدور نیست. در این خصوص یک وکیل پایهیک دادگستری گفت: «باتوجه به اینکه روش نوینی برای توزیع خودرو توسط شرکتهای خودروسازی ابداع شده اما این سیاست برای جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت خودرو است؛ پس باید برای جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی نیز تدابیری اندیشیده شود. بدونشک واگذاری امتیاز به شخص دیگر در آینده ممکن است باعث تشکیل پروندههای قضایی شود که این یک تخلف است.»
پیشخریدهای بلندمدت !
یکی از متقاضیان خرید خودرو در گفتوگو با روزنامه «دنیایخودرو» گفت: «چند ماه است برای خرید خودرو به سایتهای فروش مراجعه میکنم اما باتوجه به اینکه برای پیشخرید باید قرعهکشی برگزار شود و هیچ وقت در قرعهکشی برنده نشدم، مجبورم سراغ خرید حواله خودرو بروم.» البته باتوجه به تعداد بالای متقاضیان پیشخرید و تعداد اندک خودرو، احتمال برنده شدن در این قرعهکشیها بسیار ضعیف است.
درباره خریدوفروش حوالههای خودروهای قرعهکشیشده سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو پایتخت در گفتوگوی اختصاصی با روزنامه «دنیایخودرو» گفت: «اگر خریدوفروش حواله خودرو به صورت قانونی انجام شود، مشکلی ندارد. ولی اگر معامله حواله بهصورت دستی تنظیم شود، ممنوع و غیرمجاز است چراکه حواله باید استعلام شود و همچنین ثبتشده باشد.»
وی در ادامه افزود : «البته هنگام انتقال پول به فروشنده حواله خودرو، حتما باید مالکیت را در نمایندگیها یا دفتر رسمی ثبت اسناد بهنام خریدار منتقل کرد.»
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو پایتخت درخصوص استفاده دلالان از کارتملی افراد و ثبتنام در قرعهکشی پیشخرید خودرو، تصریح کرد: «شهروندان آگاه هستند و میتوانند تصمیم بگیرند کارت ملی خود را در اختیار افراد فرصتطلب و سودجو قرار بدهند یا خیر، چراکه اگر این فرصت را در اختیار این افراد قرار دهند تا چند سال نمی توانند در قرعهکشی پیشخرید خودرو شرکت کنند.»
سعید موتمنی در رابطه با انتشار آگهی توسط افراد کلاهبردار در سایتهای مجازی گفت: «امروزه آگهیهای کاذب بسیاری درباره پیشفروش خودرو بهصورت فوری در برخی سایتها توسط افراد سودجو و کلاهبردار منتشر میشود. شهروندان بدانند تمام پیشفروشها بلندمدت هستند بنابراین تسلیم حرفهای نادرست و وعدههای پوچ افراد کلاهبردار نشوند.»
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو تهران به شهروندان هشدار داد : «مردم آگاه باشند حتما خریدوفروش خودرو خود را بهصورت نقدی و از نمایشگاههایی که دارای شناسنامه و پروانه کسب هستند، انجام دهند، اگر در نمایشگاههای دارای شناسنامه خرید کنند اما با مشکل مواجه شوند، قابلپیگیری است. اما خریدوفروش در نمایشگاههای زیرزمینی بسیار مشکلساز است.»
وی در پایان تایید کرد: «اتحادیه، سازمان بازرسی و سازمان حمایت همواره بر نمایشگاههای دارای پروانه کسب نظارت دارند و از آنها بازرسی میکنند و هر مشکلی که در خصوص حقوق فروشنده یا خریدار خودرو به وجود بیاید، سریعا قابل بررسی و گزارش است.»