مونتاژ کاری از دسته تخصصهایی است که در اغلب صنایع و حوزهها، نیاز به آن وجود دارد. مونتاژ کاری صنعتی، الکترونیکی و مونتاژ در منزل بازار کار بسیار مناسبی داشته و تقاضای خوبی برای متخصصان این حوزه وجود دارد. میزان درآمد و شرایط کاری مونتاژ کاران بسته به حوزه فعالیت آنها میتواند متفاوت باشد. اما به طور کلی چه صنایعی نیازمند استخدام مونتاژ کار هستند و مونتاژ کاران در چه زمینههایی میتوانند فعالیت کنند؟ در این مقاله قصد داریم به سوالهای شغل مونتاژ چیست و چه صنایع و حوزههایی به این تخصص نیاز دارند پاسخ بدهیم.
مونتاژ کاری چیست؟
مونتاژ کاری به فرآیند کنار هم قرار دادن و سوار کردن قطعات مختلف روی یکدیگر، برای رسیدن به یک محصول نهایی و کامل گفته میشود. کار مونتاژ کاری در صنایع مختلفی کاربرد دارد و استخدام مونتاژ کار جهت مونتاژ کاری صنعتی (مونتاژ کاری قطعات خودرو)، مونتاژ تابلو برق، مونتاژ کاری در منزل و... صورت میگیرد. وظایف اصلی یک مونتاژ کار در خطوط مونتاژ شامل موارد زیر است:
- خواندن نقشه و بررسی قطعات مورد نیاز قبل از مونتاژ
- مونتاژ قطعات و تجهیزات مختلف
- بررسی اتصالات و اطمینان از کارکرد درست محصول نهایی
- نگهداری و سرویس کلیه تجهیزات در صورت لزوم
- حفظ منابع و به حداقل رساندن ضایعات
- پیروی از رویهها و مقررات و توجه به موارد ایمنی در کار
- گزارش هر گونه نقص در قطعات یا تجهیزات به سرپرستان
اگر به دنبال موقعیتهای شغلی مختلف این حوزه و شرایط استخدام و میزان درآمد هرکدام از آنها هستید، بررسی آگهیهای استخدام مونتاژ کار در صنایع مختلف میتواند اطلاعات خوبی در اینباره به شما بدهد.
فرصت های استخدام مونتاژ کار قطعات خودرو را در لینک زیر پیدا کن:
https://karbord.io/jobs/assembler
مهارتهای ضروری برای مونتاژکارها
مونتاژکارها برای موفقیت در هر صنعتی، نیاز به داشتن یک سری مهارتها دارند که در ادامه آورده شده است.
- مهارتهای ارتباطی: مونتاژکاران با تعداد زیادی از افراد کار میکنند و باید بتوانند ارتباط مناسبی با دیگران برقرار کرده و از دستورالعملهای شفاهی و نوشتاری مربوط به کار به درستی پیروی کنند.
- مهارتهای مکانیکی: مونتاژکاران باید از سیستمهای تولیدی، ابزارها و دستگاهها، کامپیوترها و رباتها در خط مونتاژ کارخانه استفاده کنند. برخی از ابزارها و ماشین آلات عبارتند از گیج، وسایل بازرسی، چکش، ابزار پرچ، آچارهای تخصصی و ماشین آلات خم کردن لوله.
- مهارتهای فنی: مونتاژکاران باید درک خوبی از اصول مونتاژ کاری صنعتی، خواندن نقشهها، دستورالعملهای فنی و الگوی محصولات و ماشینها داشته باشند تا بتوانند محصول نهایی را به درستی تولید کنند.
صلاحیتها و شرایط مورد نیاز برای استخدام مونتاژکار در صنایع مختلف
شرایط و صلاحیتهای مورد نیاز برای استخدام مونتاژ کار در صنایع مختلف میتواند تا حدودی متفاوت باشد. اما به طور کلی در استخدام مونتاژکار داشتن شرایط زیر نیاز است:
- داشتن سابقه کار (حداقل 1 سال)
- دانش فنی و توانایی خواندن نقشهها، الگوها و غیره
- داشتن گواهینامه دوره تخصصی مونتاژکاری (در برخی صنایع)
- توانایی استفاده از ابزار (مانند گیره) و ماشین آلات (مانند پرس)
- داشتن درک خوب از اصول کنترل کیفیت
- مهارتهای ارتباطی خوب (کلامی و نوشتاری)
- هماهنگی چشم و دست و شرایط فیزیکی عالی
- حداقل مدرک دیپلم دبیرستان
صنایعی که به استخدام مونتاژ کار نیاز دارند
تخصص مونتاژکاران در صنایع مختلفی کاربرد داشته و مورد نیاز است. یک مونتاژ کار ممکن است به سرهمبندی قطعات خودرو در خط مونتاژ پرداخته و یا قطعات مختلف برای ساخت اسباببازی را به هم متصل کند. این متخصصان میتوانند در حوزههای زیر فعالیت کنند:
- تجهیزات الکترونیکی
- صنایع (خودروسازی، هوافضا و...)
- فناوری
- تولیدیها
تجهیزات الکترونیکی
یکی از حوزههای شغلی مونتاژکاران، مونتاژ برد و قطعات الکترونیکی است. استخدام مونتاژ کار الکترونیک در شرکتهای حوزه الکترونیک، مخابرات و کنترل صورت میگیرد. وظایف یک مونتاژ کار الکترونیک شامل مونتاژ قطعات برقی و الکترونیکی SMD، کار با نرم افزار Altium Designer، کار با دستگاههای اندازه گیری الکترونیکی، تست قطعات الکترونیکی و لحیم کاری، کابلاژ و وایرینگ سیستمهای صنعتی میشود.
صنایع
خودروسازی و هواپیماسازی از صنایعی هستند که بیشترین نیاز را به جوشکار و مونتاژکار دارند. سرهم بندی قطعات خودرو، تجهیزات صنعتی، هواپیما، فضاپیما و... نیازمند تخصص مونتاژ کاری صنعتی است. جوشکاری نیز در فرآیند مونتاژ قطعات و تجهیزات کاربرد گستردهای دارد و برای اتصال قطعات فلزی خودرو و دیگر سازهها به کار میرود. تخصص مونتاژ کاری صنعتی همچنین در کارخانجات ساخت اسباب بازی و مبلمان نیز مورد نیاز است.
فناوری
برخی از شرکتهای دانش بنیان و فناوری محور، برای ساخت تجهیزات رباتیک خود به مونتاژ کاری صنعتی نیاز دارند. به عنوان یک مونتاژکار در این مشاغل، وظایف شما شامل کالیبراسیون و راه اندازی مونتاژکنندههای رباتیک و همچنین ارزیابی ایمنی و کارکرد محصول نهایی میشود.
تولیدیها
کارگاههای تولیدی از دیگر حوزههایی هستند که به استخدام مونتاژکار نیاز دارند. این تولیدیها شامل کارگاه تولید MDF، شرکتهای تولید روشنایی (لامپ، لوستر و...)، تولیدی کابینت و کمد و کارگاههای تولید درب و پنجره میشود. همچنین بسیاری از تولیدیها اقدام به استخدام مونتاژ کار در منزل میکنند و برای انجام کار نیاز به ابزارهای سادهتری مانند میز مونتاژ دارند. از جمله مشاغل رایج مونتاژ به صورت دورکاری میتوان به مونتاژ باتری، گل مصنوعی، لوازم پلاستیکی، عروسک و... اشاره کرد.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی مختصر شغل مونتاژ کاری و مهارتهای مورد نیاز آن و همچنین صنایع و حوزههای نیازمند تخصص مونتاژ کاری صنعتی، الکترونیکی و... پرداختیم. همانطور که گفته شد، مونتاژ کاری یا سرهمبندی قطعات برای تولید محصول، از تخصصهایی است که در حوزهها و صنایع مختلفی مورد نیاز است. از حوزههای کاری اصلی مونتاژ کاران که در این مقاله معرفی شد میتوان به تولیدیها، صنایع، شرکتهای فناوری و برد و تجهیزات الکترونیکی اشاره کرد.