قرارداد ۱۱میلیارد دلاری «آرامکو» و «توتال»

دو کَنسِرن نفتی آرامکو عربستان و توتال‌انرژی فرانسه قراردادی به ارزش ۱۱میلیارد دلار برای احداث یک تاسیسات پتروشیمی به امضا رساندند.

یک مقام نفتی ایران می‌گوید، عربستان در حال تخلیه میادین مشترک، ازجمله میدان آرش است. این مجتمع پالایشگاه «ساتورپ» عربستان سعودی را قادر می‌سازد تا گازهای تولیدی داخلی، نفتا و همچنین اتان و بنزین طبیعی عرضه‌شده توسط آرامکو را به مواد شیمیایی با کیفیت بالا تبدیل کند.

مراسم امضای قراردادهای مهندسی، خرید و ساخت مجتمع «آمیرال» مقر کنسرن (واحدهای اقتصادی بزرگ در کشورهای دارای سرمایه) آرامکو واقع در ظهران، در استان شرقی عربستان سعودی برگزار شد.

قرارداد ۱۱میلیارد دلاری «آرامکو» و «توتال»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آرامکو و توتال‌انرژی در بیانیه مشترکی اعلام کردند این اقدام نشانه‌ آغاز ساخت‌وساز در توسعه مشترک پتروشیمی است.

برای ساخت این پروژه در جبیل، واقع در ساحل شرقی عربستان سعودی، به هفت شرکت تسهیلاتی اعطا شده است.

این تاسیسات قرار است در سال ۲۰۲۷ به بهره‌برداری برسند. این پروژه که طرح آن برای اولین بار در سال ۲۰۱۸ اعلام شد، یک سرمایه‌گذاری حدود ۱۱ میلیارد دلاری است که ۴میلیارد دلار آن با سرمایه آرامکو و توتال‌انرژی تامین می‌شود.

به‌گفته آرامکو، این مجتمع ظرفیت تولید ۱.۶۵ میلیون تن در سال اتیلن و سایر گازهای صنعتی را خواهد داشت.

امین ناصر، رئیس آرامکو در مراسم امضای این قرارداد گفت: «به عنوان بخشی از استراتژی توسعه آرامکو، این پروژه به امکاناتی با ارزش افزوده در اکوسیستم پایین دستی واقتصاد پادشاهی سعودی کمک کند.»

رئیس هیات‌مدیره انجمن شرکت‌های حفاری نفت و گاز ایران گفته است، عربستان به میدان آرش ورود کرده است. به‌گفته وی به‌نظر می‌رسد میادین مشترک را به همسایگان واگذار کرده‌ایم.

هدایت‌اله خادمی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا درباره همکاری گازی ایران و عربستان گفت از زمان تشکیل اوپک، عربستان همواره رقیب نفتی ایران بوده است.

در حالی که ایران در برهه‌ای همه‌کاره اوپک بود، امروز این مسئولت به لحاظ سیاسی و مدیریت و همچنین تصمیم‌گیری در زمینه قیمت به عربستان رسیده است و به لحاظ میزان تولید نیز مخازن عربستان گوی سبقت را از ما ربوده است.

این کارشناس نفتی ادامه داد: میادین مختلفی ازجمله فرزاد B و A، آرش و فروزان را با عربستان مشترک هستیم. این کشور به طور جدی فعالیت‌های خود را توسعه داده و برداشت داشته است اما به‌رغمی که اولین چاه‌های اکتشافی را حفر کردیم اما امروز عربستان برداشت بیشتری دارد، مثلا در فرزاد A عربستان برداشت با برنامه‌ای را پیش می‌برد و ایران کاری نکرده، در فرزاد B ما یک دکل حفاری مستقر کرده بودیم اما اکنون این دکل فعال نیست و به پهنه سرزمینی برگشته است.

رئیس هیات‌مدیره انجمن شرکت‌های حفاری نفت و گاز ایران در این گفت‌وگو افزود: عربستان تعداد بسیار زیادی دکل دریایی در این منطقه مستقر کرده است.

در گذشته چند دستگاه دکل شرکت آبان در ایران کار می‌کرد اما متوقف شد. اکنون عربستان اکثر دستگاه‌های دریایی شرکت آبان را خریداری کرده و در میادین مشترک با ما مستقر کرده و تقریبا در حال تخلیه میادین است. این کارشناس حوزه نفت درباره پیشینه میادین مشترک نفت و گاز میان ایران و عربستان می‌گوید ایران در سال ۱۳۴۶ با مشارکت یک شرکت ژاپنی در میدان آرش نفت و گاز کشف کرد و در سال ۲۰۱۳ شروع به تولید کرد.

ذخیره گاز درجای میدان با یک تریلیون فوت مکعب و میزان نفت ذخیره‌شده آن با ۴۲میلیون بشکه، مهم‌ترین میدان توسعه نیافته و استراتژیک کشور است که ۴۰درصد آن در ساختارهای زمین‌شناسی و آب و خاک ایران قرار گرفته است. خادمی گفت: اما متاسفانه اقدامی انجام ندادیم. این میدان در اصل مشترک بین ایران و کویت است اما عربستان درپی سهم‌خواهی از میدان است.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =