تسلا

شرایط عالی فروش و حضور متفاوت تا حدی می‌تواند عامل فروش باشد؛ اما آیا این ترکیب واقعا جادویی است و همیشه موثر عمل می‌کند؛ شاید هم مشتریان بازار اروپا کمتر به این ترکیب توجه می‌کنند.

داده‌های منتشرشده توسط جاتو داینامیکس نشان می‌دهد ایلان ماسک با موانع زیادی روبه‌رو شده و تسلا در حال عقب افتادن از رقبای خود در اروپاست. ب‌ام‌و برای اولین‌بار در ماه جولای توانست پرفروش‌ترین برند تولیدکننده خودروهای برقی اروپا باشد و یکی از دلایل اصلی این پیشتازی را باید استقبال از کراس‌اوور کامپکت iX۲ دانست. بر اساس آمار جاتو داینامیکس، این برند لوکس‌ساز آلمانی حدود ۱۴۹۰۰ خودرو برقی در این ماه به فروش رسانده که ۳۰۰ دستگاه بیشتر از تسلاست.

مناطق پرخطر برای ماسک

داده‌های اولیه از میزان فروش ماه آگوست هم نشان می‌دهد ماسک شرایط خوبی ندارد. فروش این خودروساز آمریکایی در فرانسه حدود ۵۰درصد نسبت‌به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و این میزان افت در بازار آلمان به دوسوم می‌رسد. با اینکه حذف مشوق‌ها و وضع تعرفه‌های جدید روی تسلا مدل ۳ وارداتی از چین یکی از دلایل اصلی این افت فروش به شمار می‌رود اما تحلیلگران اظهار می‌دارند تسلا حالا چوب سبد محصولات قدیمی خود را در بازاری رقابتی می‌خورد.

استیون فون‌آرسدل، تحلیلگر PwC که خود مالک تسلا مدل Y است می‌گوید این خودروساز باید به‌زودی یک خودرو کوچک‌تر و کاربردی را برای خیابان‌های شلوغ و کوچک اروپا تولید کند و در غیر این صورت خطر از دست دادن بازار برای آن وجود خواهد داشت.

او اظهار می‌دارد: «سبد محصولات تسلا ضعف‌هایی دارد. جای تعجب است که تسلا همچنان به اندازه قبل خوب عمل می‌کند اما ادامه فروش این برند بدون حضور در کلاس‌های خودرویی ارزان‌تر سخت خواهد بود.»

بازار خودرو معمولا بر اساس ابعاد خودروها به کلاس‌های مختلفی تقسیم می‌شود. در اروپا این بازار با محصولات کوچکی همچون فیات۵۰۰ آغاز شده و در رده‌های بالاتر محصولات ساب‌کامپکت مانند رنو کلیو، فولکس‌واگن گلف کامپکت، تسلا مدلY میان‌سایز و… قرار دارند. این کلاس‌ها معمولا در اروپا با حروف انگلیسی شناخته می‌شوند به‌گونه‌ای که فیات ۵۰۰ به کلاس A و تسلا مدل Y به کلاس D تعلق دارد.

آرسدل ادامه می‌دهد: «اروپایی‌ها به‌طور سنتی استقبال بالایی از خودروهای کلاس B و C به‌عمل می‌آورند؛ بنابراین کلاس D که تسلا در آن حضور دارد میزان فروش کمتری نسبت‌به سایر کلاس‌های کوچک‌تر دارد.»

ماه‌های حیاتی در بازار اروپا

ماتیاس اشمیت، تحلیلگر آلمانی صنعت خودروهای برقی هشدار می‌دهد نباید خیلی به آمارهای فروش استناد کرد چراکه مردم اروپا معمولا در ماه‌های جولای و آگوست خرید کمتری انجام می‌دهند. به همین خاطر است که ماه سپتامبر حیاتی خواهد بود چراکه نه‌تنها اروپایی‌ها از تعطیلات بازمی‌گردند بلکه این ماه یکی از بهترین ماه‌ها برای فروش خودروهای صفرکیلومتر محسوب می‌شود. اگر میزان فروش در ماه سپتامبر خوب نباشد، بنابراین به خوبی نشان می‌دهد تسلا مشکلات عمیق‌تری در اروپا دارد و سبد محصولات قدیمی فقط یکی از چالش‌های آن است.

اشمیت ادامه می‌دهد: «ماسک شروع به فهمیدن این موضوع کرده که تسلا نیازمند خودروهای جدید در کلاس‌های مختلف است. سبد محصولات این برند گستردگی کافی را ندارد.»

تنوع برگ برنده است

بازار خودروهای برقی اتحادیه اروپا بسیار عمیق‌تر و متنوع‌تر از آمریکاست زیرا خودروسازان در قاره همیشه‌سبز باید تعداد معینی خودرو را به منظور دوری از جریمه‌های آلایندگی کربن بفروشند. سال آینده این مرز فروش و استانداردهای آلایندگی بیشتر خواهد شد و بنابراین برندهای عرضه‌کننده باید تلاش بیشتری داشته باشند تا جریمه‌های سنگین‌تری را متحمل نشوند.

وضعیت تسلا به‌طور خاص در بازار بریتانیا افت محسوسی داشته است و فروش آن در ماه قبل یک‌چهارم کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. البته تسلا این بار نمی‌تواند افت بازار خودروهای برقی را مقصر بداند چراکه بریتانیا شرایط متفاوتی نسبت به آلمان دارد و فروش خودروهای بدون آلایندگی در بریتانیا به رکوردهای جدیدی رسیده است؛ اما برخی رقبای کلیدی در را برای بازگشت تسلا باز گذاشته‌اند.

گروه فولکس‌واگن نیز شرایط خوبی ندارد و حتی صحبت‌هایی درباره تعدیل نیرو و تعطیلی کارخانه‌های آن انجام شده است. اولیور بلوم، مدیرعامل فولکس‌واگن هفته قبل گفت: «خرید خودروهای برقی بجای مدل‌های درون‌سوز بسیار کندتر از پیش‌بینی‌های تحلیلگران پیش رفته است.»

فولکس‌واگن تنها خودروسازی نیست که در برنامه‌های برقی سازی محصولاتش تجدیدنظر می‌کند. این ماه ولوو نیز هدف خود برای فروش خودروهای برقی از سال ۲۰۳۰ را کنار گذاشت و بنابراین تسلا می‌تواند انتظار سرمایه‌گذاری کمتر رقبا روی این خودروها را داشته باشد؛ اما همین اقدامات باعث می‌شود چینی‌ها بزرگ‌ترین خطر برای تسلا در اروپا باشند هرچند آن‌ها نیز با چالش‌هایی مواجه شده‌اند.

برای مثال می‌توانیم آلمان را در نظر بگیریم که علیرغم افت فروش خودروهای برقی همچنان بزرگ‌ترین بازار برای چنین محصولاتی در اروپاست. تنها خودرو برقی ساخت چین در آلمان ام‌جی ۴ هاچ‌بک است که در ماه آگوست فروش بیش‌از ۱۰هزار دستگاهی در اروپا داشته است. البته این امر اتفاقی نیست زیرا ام‌جی به عنوان برندی با سابقه بریتانیایی شناخته می‌شود و شبکه نمایندگی خوبی دارد.

گزینه محبوب دیگر اسمارت است که هم‌اکنون با همکاری مرسدس‌بنز و جیلی تولید و از چین وارد اروپا می‌شود. اما برندهای چینی فاقد شبکه توزیع مناسب در اروپا هستند و در هشت‌ماه ابتدایی امسال، بی‌وای‌دی سیل به عنوان رقیب محبوب تسلا مدل ۳ در چین فقط فروش حدود ۴۰۰ دستگاهی در آلمان داشته است.

آرسدل معتقد است شانس زیادی برای بازگشت تسلا به بازار با تولید خودروهای کوچک‌تر و ارزان‌تر وجود خواهد داشت. او همچنین از حذف تجهیزات و متریال گران‌ به عنوان راه‌حلی برای تولید محصولات ارزان‌تر نام می‌برد. تسلا قبلا این فرآیند را انجام داده و برای مثال از پوشش پارچه‌ای برای محصولاتش در بازار مکزیک استفاده کرده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 1 =