مساله ناترازی انرژی در کشور چندوجهی است و باید به آن نگاه ویژهای داشت. از سویی، با توجه بهشعار سال و تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر تحقق شعار «سرمایهگذاری برای تولید» درحوزه انرژی، ضرورت دارد بستهای حمایتی بهمنظور افزایش تولید و بسترسازی برای سرمایهگذاری تدوین و تهیه شود. در این راستا، برای بسته حمایتی، بحث سرمایهگذاری و مدیریت بهینهسازی مصرف انرژی در اولویت است.
با توجه بهعملکرد ضعیف کشور در بهینهسازی مصرف انرژی، شاهد مصرف بیش از حد انرژی درمقایسه با کشورهایی هستیم که ۱.۵ برابر کشور ما جمعیت دارند و دلیل عمده آن تجهیزات فرسوده و... است. تمام موارد فوق دست بهدست هم دادهاند تا راندمان نیروگاهها کاهش یابد و شاهد افزایش ناترازی درحوزه انرژی باشیم.
بر این اساس با توجه به پیشبینی کسری ۲۵ هزار مگاواتی برق در سال جاری، بهتر است ضمن تهیه بسته حمایتی برای بهینهسازی مصرف انرژی، بهسمت تولید انرژی تجدیدپذیر و انرژی خورشیدی پیش برویم.
موقعیت کشورمان برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر خورشیدی بسیار مناسب است. مهمترین ابزار برای جذب سرمایه در حوزه تجدیدپذیر شامل ایجاد سازوکار تهاتر انرژی صنایع، خرید برق تضمینی توسط دولت مطابق ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف، ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر، امکان استفاده از بورس انرژی و همچنین تسریع و تسهیل صدور مجوزهای مرتبط برای سرمایهگذاران و صاحبان پروژههای تجدیدپذیر است.
بهنظر میرسد درمقایسه سطحی در گام نخست، واردات تجهیزات، تکنولوژی و دستگاههای مربوطه با هدف احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، بیشتر هزینهبر است؛ اما نسبت به استهلاک و تولید برق در بلندمدت، مزایای بسیاری چون سازگاری با محیطزیست و بهتناسب آن کاهش آلایندگی دارد که هزینههای سربار اقتصاد کشور را کاهش خواهد داد و منافعی را بهدنبال خواهد داشت.
با توجه بهمشکلات صنعت برق و ضرری که متوجه واحدهای صنعتی شده، انتظار میرود وزارت نیرو ضمن آشنا کردن بیشتر مردم با فرهنگ مصرف، اقداماتی را انجام دهد تا صنایع بتوانند انرژی مورد نیاز خود را از طریق احداث نیروگاههای خورشیدی تامین کنند.