باتوجه بهبحث خصوصیسازی در صنعت خودرو به نظر میرسد سیاستگزاران باید در این خصوص بازنگری جدی داشته باشند؛ از همین رو امیرحسن کاکایی عضو هیاتعلمی دانشگاه علم و صنعت به بیان نظرات خود دراینباره پرداخته است.
چرا گفته میشود قیمتگذاری دستوری آسیبهای جدی به صنعتخودرو وارد کرده است؟
متأسفانه در هفت سال اخیر بلای زیادی بر سر صنعتخودرو آمده که نخستین آن قیمتگذاری تکلیفی است. این روش اشکالات اساسی دارد؛ اما مشکل بزرگتر، اجرای نادرست آن توسط مسئولان در مورد ایرانخودرو و سایپا است.
آیا تمام خودروسازان به یک اندازه از قیمتگذاری دستوری آسیب میبینند؟
درحالی که خودروسازان خارجی و مونتاژکاران با مشکلات کمتری در این زمینه مواجه هستند، «ایرانخودرو» و «سایپا» بهدلیل نگاه حمایتی و تمایل بهحفظ قیمتهای پایین برای مردم، از بهروزرسانی بهموقع قیمتها حتی بر اساس فرمول ناقص قیمتگذاری محروم میشوند.
برخی کارشنان معتقدند بخشی از زیان خودروسازان بزرگ ناشی از رشد تورم است؛ نظر شما در این خصوص چیست؟
وقتی یک خودروساز ۱۸ تا ۲۰ ماه با یک قیمت ثابت محصولاتش را میفروشد، حداقل ۵۰ درصد زیان میکند. این روند، صنعت را مانند زندانی گرسنهای میکند که پس از سالها فقط استخوانی از آن باقی میماند؛ نه توان نوآوری دارد، نه کیفیت محصولاتش قابل قبول است و نه کارایی گذشته را حفظ میکند. قیمتگذاری تکلیفی و تعلل در تعدیل بهموقع قیمتها، برخلاف ادعای مسئولان درباره رقابتی شدن بازار، ایرانخودرو و سایپا را نابود کرده است. حتی زمانی که بخشخصوصی برای نجات این شرکتها وارد عمل میشود، اجرای نادرست قوانین موجود مانع بهبود وضعیت میشود.
به چه دلیل قانون شورایرقابت که امکان تعدیل فصلی قیمتها در شرایط تورمی را فراهم میکند، اجرا نمیشود؟
متاسفانه در مورد ایرانخودرو و سایپا این قانون رعایت نمیشود و قیمتها گاهی تا ۲۰ ماه بدون تغییر باقی میماند. این روند، صنعت را بهنابودی میکشاند. بعضی مشکلات مانند تحریم را میتوان با راهکارهای مدیریتی دور زد؛ اما این تحریم داخلی که خودمان با سیاستهای نادرست بر صنعت تحمیل میکنیم، جبرانناپذیر است و بهمرگ تدریجی صنعتخودرو منجر خواهد شد.