کد خبر: 254425
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۶
علی زراندوز

علی زراندوز در سرمقاله روز " سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ " روزنامه دنیای خودرو، به موضوع «گازوئیل سه نرخی، مقدمه‌ای برای طرح بنزین سه نرخی» پرداخت.

به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:

هیات وزیران تغییر نرخ گازوئیل را به‌صورت سه‌نرخی مصوب کرد. در این طرح، قیمت سهمیه‌ای همچنان باقی می‌ماند؛ یک نرخ نیمه‌یارانه‌ای به‌عنوان نرخ دوم و یک نرخ آزاد به‌عنوان نرخ سوم برای گازوئیل تعیین می‌شود که البته هنوز جزئیاتی در رابطه با زمان اجرای این مصوبه، چگونگی سهمیه‌بندی و تعیین نرخ بیان نشده است.

پس از این مصوبه بود که برخی شایعات درباره افزایش قیمت گازوئیل منتشر شد که البته این شایعات توسط مسئولان مربوطه از جمله مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران تکذیب شد. براساس گفته‌های مسئولان، در این طرح گازوئیل با نرخ ۳۰۰ تومان عرضه خواهد شد.

مسئولان می‌گویند یک میلیون دستگاه خودرو دیزلی در کشور وجود دارد که ترددهای درون‌شهری و برون‌شهری دارند و بر اساس عملکردشان، هر ۱۵ روز یک‌بار سهمیه سوخت دریافت خواهند کرد. براساس توضیحات مطرح‌شده، نرخ اول همان ۳۰۰ تومان برای ناوگان فعال با سهمیه مشخص است.

نرخ دوم نصف قیمت خرید گازوئیل از پالایشگاه‌ها (تا سقف ۴۰ درصد بیشتر از سهمیه) و نرخ سوم، بر اساس قیمت خرید نفت گاز از پالایشگاه‌هاست.

براساس شنیده‌ها از ابتدای تیرماه، سهمیه ناوگان برمبنای عملکرد و تخصیص سوخت بر مبنای بارنامه و در مسیر، اختصاص می‌یابد و تنها ناوگانی که فعالیت ندارد یا باربرگ غیرواقعی دارد، شامل افزایش قیمت خواهد شد. روز گذشته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران هدف از اجرای طرح سوخت‌گیری در مسیر را کنترل مصرف نفت‌گاز در بخش حمل‌ونقل ناوگان دیزلی دانست و گفت: «اطلاعات راننده، مسیر و اسناد حمل الکترونیکی به‌صورت برخط به‌شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ارسال و کنترل می‌شود تا سهمیه صرفا به ناوگان فعال اختصاص یابد.»

وی با تاکید بر این‌که این اقدام افزون بر اصلاح مصرف سوخت، سبب کاهش قاچاق سوخت و بهینه‌سازی یارانه‌های انرژی می‌شود، بیان کرد: «انتظار می‌رود با اجرای کامل این طرح و ارتباط برخط سامانه‌های مربوطه، سهمیه‌بندی سوخت به‌شکل دقیق‌تر و منصفانه‌تری انجام شود.»

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با تاکید بر این‌که بر اساس قانون، دریافت سند حمل الکترونیکی برای ناوگان درون‌شهری و برون‌شهری الزامی است، تصریح کرد: «بر اساس بارنامه، حرکت در طول مسیر یا محدوده شهری تا سقف سهمیه اعتباری و همان ۳۰۰ تومان است.»

از طرفی برخی کارشناسان احتمال می‌دهند طرح سه نرخی شدن گازوئیل به بنزین هم سرایت کند. چندی پیش مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس با تکذیب احتمال افزایش قیمت بنزین یا کاهش سهمیه‌ها گفت: «در حال حاضر یک سناریو وجود دارد و آن هم نرخ سوم بنزین است. این بحث تقریبا در دو سال گذشته در دولت مطرح شده، اما تاکنون تصویب نشده است.»

به‌گفته این عضو کمیسیون انرژی مجلس، نرخ سوم (یعنی علاوه‌بر نرخ‌های ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ تومانی که در حال حاضر وجود دارد)، برای کسانی ارائه می‌شود که می‌خواهند سهمیه بیشتری دریافت کنند. در حال حاضر مالکان خودرو ۶۰ لیتر سهمیه سوخت یک‌هزار و ۵۰۰ تومانی و ۱۰۰ لیتر سهمیه ۳ هزارتومانی دارند که در صورت اجرایی شدن این طرح (که البته فعلا فقط در حد گمانه‌زنی است)، اگر بخواهند بیشتر از این مقدار بنزین مصرف کنند باید مبلغ بیشتری بپردازند.

البته همان‌طور که بیان شد اجرای این طرح هنوز در حد گمانه‌زنی است و قطعا برای اجرایی شدن، نیاز به کار کارشناسی بسیار، درکنار اطلاع‌رسانی دقیق به مردم دارد و البته توجه مسئولان به این مساله که سه نرخی شدن بنزین تاثیر چندانی بر قیمت کالا و خدمات نداشته باشد نیز بسیار ضروری است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =