امسال با توجه به رشد مصرفی که در سال قبل داشتیم میزان برآوردی که داریم تقاضای برق در تیر و مرداد نزدیک به ۸۷ هزار مگاوات میرسد و ناترازی تامین حدود ۲۰ هزار مگاوات برآورد میشود.
در حال حاضر میزان رشد تقاضای برق از ابتدا تا ۲۸ اردیبهشتماه در مقایسه با مدتزمان مشابه سال گذشته، ۱۵.۲۱ درصد افزایش یافته است. رشد مصرف برق را مشابه سال گذشته پیشبینی کردهایم که سال گذشته رشد تقاضای برق ۸.۷ درصد بود؛ درحالی که متوسط رشد ۱۰ ساله ما ۴.۷ درصد بوده است.
بر اساس آخرین گزارش EIA که در سال ۲۰۲۳ منتشر شده است، مصرف انرژی در کشور ما دو برابر متوسط جهانی است. همچنین طبق گزارشهای اخیر، مصرف انرژی در کشور ما نسبت به میانگین جهانی دو برابر است.
بهعبارتی در کشور ما برای هر یک دلار تولید ناخالص، ۲.۳ کیلووات-ساعت برق مصرف میشود؛ در حالی که میانگین جهانی ۱.۲ کیلووات-ساعت به ازای هر دلار است.
ضمن آنکه روند جهانی رو بهکاهش مصرف پیش میرود؛ درحالی که در ایران هنوز روند افزایشی وجود دارد؛ بر این اساس مصرف برق سالانه بخش خانگی حدود ۳۳ درصد، بخش صنعتی ۳۷ درصد و کشاورزی ۱۵ درصد است و مابقی در سایر بخشها شامل ارگانهای عمومی تجاری و … مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشترین میزان بدهی به صنعت برق مربوط به صنایع است که این موضوع نیز مورد بررسی قرار گرفته و روندهای حقوقی را طی میکند. طبق قانون ماده ۴ مانعزدایی صنایع انرژیبر تا پایان سال ۱۴۰۴ مهلت دارند اقدام بهاحداث نیروگاه کنند. البته درصورتی که صنایع اقدام به احداث نیروگاه نکنند، در اولویت مدیریت مصرف قرار میگیرند. .
از سویی، در ماده ۴ قانون مانعزدایی صنعت برق راهکارهایی برای تامین برق در نظر گرفته شده و در صورتی که صنایع نتوانند نیروگاه احداث کنند، پیشبینیهای لازم در نظر گرفته شده است و میتوانند از تابلوی سبز، تابلو آزاد و بهینهسازی برق خریداری کرده و در برنامههای مدیریت مصرف قرار نگیرند.