محمود اولیایی

محمود اولیایی*

امروزه بنگاه‌های کوچک و متوسط « SME» ستون اصلی اقتصادهای توسعه‌یافته و درحال توسعه را تشکیل می‌دهند و بر اساس اطلاعات موجود بین ۴۰ تا ۶۰ درصد از تولید ناخالص داخلی «GDP » کشورهای توسعه‌یافته از طریق SME ها ایجاد می‌شود. این رقم در اتحادیه‌اروپا حدود ۵۹ درصد و در ایالات‌متحده حدود ۴۷ درصد از GDP است.

در ایران اگرچه آمار قابل اتکایی در دست نیست، اما سهم SME ها در GDP را بین ۷ تا ۱۴ درصد بیان می‌کنند. این درحالی است که سهم این بنگاه‌ها در اشتغال بیش از ۶۰ درصد است.

این بنگاه‌ها به‌دلیل منابع محدود، ساختار مالی شکننده و وابستگی بیشتر به بازارهای محلی و ملی در مقابله با بحران‌ها آسیب‌پذیرتر بوده و بنابراین سیاست‌های حکمرانی در ارتباط با ایجاد و توسعه این بنگاه‌ها به‌عنوان یک سرمایه ملی در کشورهای توسعه‌یافته بسیار متفاوت با بنگاه‌های بزرگ است.

متاسفانه بی‌توجهی سیاست‌گزاران و دولتمردان به این بنگاه‌ها در کشور در کنار محیط نابسامان کسب‌وکار طی سنوات گذشته، موجب شده بود این بنگاه‌ها با چالش‌های جدی در مسیر تداوم کسب‌وکار خود مواجه شوند و بدیهی است که جنگ تحمیلی اخیر نیز شرایط را برای بنگاه‌های کوچک و متوسط بغرنج‌تر و تاب‌آوری آن‌ها را بسیار سخت‌تر از پیش کرده است.

در داخل بنگاه‌ها نیز لازم است تا مدیران با بهره‌گیری از علوم روز، در شیوه مدیریتی خود بازنگری کرده و برنامه‌هایی را که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود، در اولویت قرار دهند.

نخست توسعه تصمیم‌گیری‌های جمعی از طریق تیم‌های چند تخصصی به‌جای تصمیم‌گیری‌های فردی مدیرعامل یا صاحبان بنگاه، ترجیحا براساس اصول حاکمیت شرکتی و براساس سناریوهای پیش روی کشور در چند ماه آینده است.

دوم تشکیل کمیته ریسک و شناسایی دقیق ریسک‌های فعلی، بالأخص ریسک‌های مدیریت زنجیره‌تامین، نقدینگی و منابع انسانی و برنامه‌ریزی برای مدیریت آن‌ها.

سوم تشدید انضباط مالی و پرهیز از انجام هرگونه هزینه اضافی؛ چهارم، طراحی و اجرای برنامه‌هایی برای حفظ امنیت روانی کارکنان و تاب‌آوری منابع انسانی.

پنجم در صورت امکان، تنوع‌بخشی به‌جریان درآمدی.

ششم، حفظ ارتباط موثر با مشتریان، بالاخص در بازارهایی که عرضه بیشتر از تقاضاست.

هفتم، درصورت امکان طراحی برنامه‌هایی برای مشارکت و ایجاد هم‌افزایی در زنجیره‌تامین یا حتی با رقبا و مشتریان به‌منظور افزایش قدرت رقابت و مدیریت هزینه‌ها و هشتم، تمرکز جدی بر توسعه بهره‌وری با استفاده از کمک مشاوران حرفه‌ای.

بنابراین بی‌شک آن‌چه می‌تواند تاب‌آوری بنگاه‌ها را به‌صورت عام و بنگاه‌های کوچک و متوسط را به‌صورت خاص در شرایط فعلی کشور افزایش دهد، استفاده از دانش روز مدیریت و پرهیز از روش‌های سنتی است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =