تصادف شیشه

درحالی که بسیاری از سوانح رانندگی در نگاه نخست به عوامل رایجی مانند خطای انسانی، لغزندگی جاده یا سبقت غیرمجاز نسبت داده می‌شوند، کارشناسان بیمه‌ای بر این باورند که پدیده‌ای پنهان اما بسیار خطرناک در کمین خودروها و رانندگان است: جدا شدن ناگهانی قطعات خودرو در حین حرکت.

آتوسا لطفی، کارشناس حوزه بیمه خودرو در گفت‌وگو با «دنیای خودرو» ضمن بررسی ابعاد حقوقی و بیمه‌ای این موضوع، به لزوم بازنگری در برخی از رویه‌های رایج صنعت بیمه کشور اشاره کرد.

لطفی در ابتدا با اشاره به پرونده‌های بیمه‌ای که در سال‌های اخیر با آن مواجه بوده‌اند، گفت: «ما در مواردی شاهد حوادثی بوده‌ایم که یک سپر شل‌شده، لاستیک زاپاس نامطمئن، یا گلگیر ناصاف حین حرکت از خودرو جدا شده و به خودرو عقبی برخورد کرده است. در برخی از این موارد، شدت برخورد چنان بالا بوده که منجر به چپ‌شدگی یا واژگونی خودرو دوم شده است.»

او تاکید کرد: «این دست از اتفاقات بیشتر در خودروهای سنگین و وانت‌بارها دیده می‌شود؛ اما در خودروهای سواری تعمیرشده، فرسوده یا دارای نقص‌های پنهان نیز شایع است.»

یکی از ابهامات مهم در این‌گونه حوادث، تعیین مقصر است. لطفی در این‌باره می‌گوید: «در سوانح و تصادفات ناشی از جدا شدن قطعه یدکی از خودرو، در نگاه نخست راننده خودرویی که قطعه یدکی از آن جدا شده مقصر است. اما اثبات این موضوع در غیاب فیلم یا شاهد، بسیار دشوار است و در بسیاری موارد، مقصر واقعی شناسایی نمی‌شود.»

وی تصریح کرد: «در موارد خاص، اگر مشخص شود که نقص فنی ناشی از تعمیر غیراصولی بوده، ممکن است پای تعمیرکار هم به پرونده باز شود؛ اما از نظر بیمه‌ای، عمده مسئولیت برعهده مالک وسیله‌نقلیه است.»

درخصوص جبران خسارات ناشی از سقوط قطعات، لطفی به خلأهای موجود در بیمه‌نامه‌های فعلی اشاره می‌کند: «اگر مالک خودرو بیمه شخص‌ثالث معتبر داشته باشد، خسارت واردشده به خودرو دیگر معمولا قابل پرداخت است. اما اگر مالک متواری شود یا شناسایی نشود، زیان‌دیده باید از صندوق خسارت‌های بدنی یا دادگاه پیگیری کند.»

او همچنین به محدودیت‌های بیمه بدنه اشاره کرد و افزود: «در بسیاری از بیمه‌نامه‌های بدنه، اگر خودرو شما به‌خاطر برخورد با شیئی مانند سپر افتاده از خودرو دیگر آسیب ببیند، پرداخت خسارت منوط به داشتن پوشش برخورد با اجسام خارجی یا پرداخت فرانشیز خواهد بود. بسیاری از افراد از این محدودیت‌ها آگاهی ندارند.»

لطفی با نگاهی به فرآیند بیمه‌گذاری و معاینه فنی فعلی می‌گوید: «در زمان صدور بیمه‌نامه، معمولا بازدید بدنه به صورت ظاهری انجام می‌شود و هیچ بررسی فنی از کیفیت اتصالات، پیچ‌ها، بسته‌بندی بار و محکم بودن قطعات صورت نمی‌گیرد. این خلأ باید برطرف شود.»

او معتقد است شرکت‌های بیمه باید همکاری گسترده‌تری با مراکز معاینه‌فنی و حتی پلیس راهور داشته باشند تا خودروهایی که ریسک جدی در ایمنی دارند، از دریافت بیمه‌نامه کامل یا تخفیف‌های ویژه محروم شوند.

وی در پایان گفت: «حوادث ناشی از جدا شدن قطعات خودرو، اگرچه در آمارهای رسمی به‌درستی ثبت نمی‌شوند، اما پیامدهای سنگین مالی و جانی دارند.» از دید کارشناسان بیمه‌ای مانند آتوسا لطفی، بازنگری در رویه‌های بیمه‌گری، ارتقای معاینه فنی و تقویت فرهنگ مسئولیت‌پذیری رانندگان، سه محور اصلی برای کاهش این تهدید خاموش جاده‌ای به شمار می‌روند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =