کد خبر: 165273
تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۶

در جریان بررسی لایحه بودجه ۹۵ در مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس به پیشنهاد کمیسیون تلفیق درباره حفظ کارت سوخت و دو نرخی شدن قیمت بنزین در تاریخ ۳۱ فروردین ماه رای مثبت دادند. تصویب این طرح در همان ابتدا با مخالفت‌هایی از جمله از طرف وزیرنفت همراه بود.

به گزارش اخبار خودرو به نقل از فارس ،در جریان بررسی لایحه بودجه ۹۵ در مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس به پیشنهاد کمیسیون تلفیق درباره حفظ کارت سوخت و دو نرخی شدن قیمت بنزین در تاریخ ۳۱ فروردین ماه رای مثبت دادند. تصویب این طرح در همان ابتدا با مخالفت‌هایی از جمله از طرف وزیرنفت همراه بود. پیش از این نیز وزیر نفت در نشست خبری در ۲۰ بهمن‌ماه گفته بود: «موافق ادامه استفاده از کارت سوخت بنزین نیستم». بیژن حاج محمدرضا رئیس اتحادیه جایگاهداران سوخت نیز بدون اشاره به دستاوردهای حفظ کارت سوخت خواستار تجدید نظر در تصمیم مجلس شده است. این در حالی است که سهمیه‌بندی بنزین بر بستر سامانۀ هوشمند سوخت، ابزار قدرتمندی را برای سیاست‌گذاری درست در اختیار دولت قرار می‌دهد.

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سیاست‌گذاران بخش حمل‌ونقل، کاهش آلودگی ناشی از تردد خودروهاست،چرا که قسمت عمده آلاینده‌های کلان‌شهرها را وسایل  نقلیه متحرک تشکیل داده‌اند. به عنوان مثال، قالیباف شهردار تهران اعلام کرده است که سالیانه ۸۰۰ هزارتن آلاینده وارد هوای تهران می‌شود و حدود ۸۲ درصد آنها توسط منابع متحرک یعنی وسایل حمل ونقل شخصی، غیر شخصی و موتورسیکلت‌ها تولید می‌گردد. آلودگی هوا توسط وسایل نقلیه زمانی تشدید می‌‌شود که این وسایل فرسوده باشند و از استانداردهای فعالیت در سطح شهر برخوردار نباشند. وسایل نقلیه فرسوده علاوه بر آلودگی هوای شهر، باعث مصرف سوخت اضافی تا ۲برابر نیز می‌گردند.

تاکنون برنامه های مختلفی برای جایگزینی خودروهای فرسوده طراحی شده است. طبق قانون برنامه چهارم توسعه، دولت موظف شده بود از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ به ترتیب سالانه ۲۰۰ هزار، ۳۰۰ هزار، ۴۰۰ هزار، ۵۰۰ هزار و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده را از رده خارج کند ولی شواهد نشان دهنده عدم توفیق در نیل به اهداف برنامه است و اظهارات مطرح شده نشان از به وجود آمدن برخی تغییرات در این برنامه دارد. به عنوان مثال خودروهایی که تا اوایل سال ۸۹ یعنی پایان ۵ سال برنامه چهارم از رده خارج شده اند حدود ۷۵۰ هزار دستگاه بوده که معادل تعهد ۲ سال و نیم برنامه چهارم است.

یکی از راهبردهای حاکمیتی برای جایگزینی خودروهای فرسوده استفاده از ظرفیت کارت سوخت است. می‌توان با اعطای سهمیه تشویقی به خودروهای زیر ۵ سال و کاهش یا قطع سهمیه خودروهای بالای ۱۵ سال، انگیزه ها را برای نوسازی ناوگان فرسوده افزایش داد. به عنوان مثال، درتیر ماه سال۹۳ ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور کارت سوخت خودروهای شخصی بالا ۲۵ سال سن و موتور سیکلت های بالای ۱۰ سال سن را غیر فعال کرد. تا پیش از این اقدام  مالکان خودروهای فرسوده انگیزه کمتری برای تعویض خودروهای خود داشتند و به دلیل اختلاف قیمت سوخت سهمیه در کارت سوخت و قیمت سوخت آزاد، صرفه و انگیزه اقتصادی بیشتری برای تعویض خودروهای فرسوده به وجود آمد. در واقع وجود ظرفیت کارت سوخت باعث شد که به راحتی با اتخاذ تصمیمی صحیح، در فرایند تعویض خودروهای فرسوده تسریع شود.

اگرچه طرح ها و برنامه‌های مختلفی برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده تدوین شده است، اما استفاده از ظرفیت کارت سوخت به دلیل ارتباط روزانه مردم با آن تاثیرگذاری بیشتری در روند اجرایی آن خواهد داشت. با استفاده از سهمیۀ سوخت و سامانۀ هوشمند می‌توان سیاست‌های تشویقی و تنبیهی متعددی را اعمال و نوسازی ناوگان فرسوده را تسهیل کرد. این اقدام علاوه بر کاستن از آلودگی هوا، مصرف سوخت را نیز کاهش می دهد و این قابلیت به سادگی امکان اجرایی شدن برای سایر استانداردهای آلایندگی در بستر کارت سوخت را دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =