به گزارش «اخبار خودرو»،ونها خودروهای فوقالعادهای برای سفرهای دستهجمعی هستند. مرسدسبنز که در ساخت این محصول دستی بر آتش دارد؛ اینبار در یک حرکت جالب و جدید مدل «EQV» را رونمایی کرده است. EQV؛ لقب اولین ون برقی جهان را به خود اختصاص داده است. توان این ون ۲۰۱اسببخار است و با یک بار شارژ مسافتی حدود ۴۰۰ کیلومتر را بدون نگرانی میپیماید. در ایران نیز گفتهها حاکی از آن است که تولید تاکسیون برقی در راه است که در ادامه به آن میپردازیم.
حل مشکلات موجود از طریق ونهای برقی
بسیاری از کشورهای جهان بهمنظور مقابله با آلودگی هوا، کاهش میزان انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای و حفظ بیشتر محیطزیست قصد دارند خودروهای تمامالکتریکی و برقی را به تولید انبوه برسانند. لیفت (Lyft) بهعنوان یکی از بزرگترین رقبای اوبر (Uber) که هر دو از بزرگترین و مشهورترین شرکتهای درخواست آنلاین و اینترنتی تاکسی در جهان بهشمار میروند، بهتازگی اعلام کرده است تا سال 2030 میلادی یعنی یک دهه آینده از خودروهای تمامیالکتریکی، هیبرید و پلاگین-هیبرید برای جابهجایی مسافران و شهروندان استفاده خواهد کرد. در این راستا چند روز قبل مدیرعامل سازمان تاکسیرانی تهران ضمن اشاره به بازدید شهردار تهران از تعدادی ون و تاکسی برقی گفت: «یک شرکت خودروساز تعدادی خودرو به ساختمان مرکزی شهرداری تهران آورد که یکی از آن محصولات، ون برقی بود.» مهدی اسماعیلبیگی با بیان اینکه خودرو مذکور کاملا ساخت داخل کشور است، افزود: «البته این خودرو در مرحله آزمایشی قرار دارد و باید استانداردهای لازم را کسب کند.» وی ادامه داد: «مقرر شد در جلسات پیشرو با شرکت خودروساز، نیازهای سازمان تاکسیرانی برای چگونگی بهرهبرداری از خودرو اعلام و تغییرات لازم در خودرو انجام شود.» وی درباره کاربری خودرو ون ۷نفره گازسوز اظهارامیدواری کرد به فوریت این خودرو وارد ناوگان تاکسیرانی شود. زیرا ورود این ون میتواند بعضی مشکلات موجود در خطوط پر ازدحام را حل کند. علاوهبراین یک مدل ون VIP با قیمت مناسب برای جابهجایی مسافران بسیار مناسب است. وی با اشاره به اهمیت موضوع قیمت و ارائه تسهیلات گفت: «باید حدود ۸۰درصد از سهم هزینه خودرو به صورت تسهیلات بانکی به راننده پرداخت شود.»
لزوم افزایش تنوع در مدل های تاکسی
سازمان نظارت و مدیریت بر تاکسیرانی شهر تهران ضمن اشاره به نامه ارسالی شهردار تهران به وزیر صنایع بیان کرد: «درحالحاضر خودروسازان مختلفی برای ساخت خودرو برقی اعلام آمادگی کردهاند. در همین راستا جلسهای با مدیرکل صنایع حملونقلی وزارت صنایع برگزار شد تا نوع خودروهای مورداستفاده در ناوگان حملونقلی تهران بررسی شود.» اسماعیلبیگی با بیان اینکه درحالحاضر ناوگان تاکسیرانی به ۲ مدل تاکسی (سمند و پژو) منحصر شده است، افزود: «خودرو دیگری برای بهکارگیری در ناوگان تاکسیرانی وجود ندارد اما این ناوگان نیاز به خودروهای متنوع با کاربریهای مختلف (ونهای 7 و 15نفره، خودرو باربری، سواری سبک، سواری با سوخت پاک) دارد.» بهگفته مدیرعامل این سازمان حرکت جهان به سمت تغییر خودرو از سوخت فسیلی به برقی است و تقریبا خودروسازان بزرگ جهان یک نمونه خودرو برقی به بازار ارائه دادهاند. اسماعیلبیگی ضمن اشاره به افزایش استفاده از خودرو برقی در چهارسال گذشته عنوان کرد: «یکی از مهمترین دلایل این استقبال، بهبود تکنولوژی باتری خودرو است که میتواند مدت زمان بیشتری شارژ نگه دارد و خودرو مسافت طولانیتری را طی کند.» وی با بیان اینکه هزینه سوخت فسیلی در ایران بسیار بالا رفته و درکنار آن انتشار آلایندهها تبدیل به یک بحران شده است، افزود: «تولید خودرو برقی در کشور میتواند بخشی از نیاز ناوگان را پاسخگو باشد و در همین زمان باید به سمت واردات خودروهای برقی دیگر حرکت کنیم.»
مشکلات خودروهای برقی در ایران
چندسال قبل نیز زمزمههایی درباره برقی کردن تاکسیها به گوش میرسید اما درنهایت این موضوع به نتیجه مناسبی نرسید. در این خصوص نیز در همان سالها مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران، علیرضا قنادان درباره آخرین وضعیت برقی کردن تاکسیهای پایتخت اظهار کرد: «یکی از موضوعات مهم و اولویتهای سازمان تاکسیرانی، برقی کردن ناوگان بوده ولی در این زمینه چند مساله وجود دارد.» وی ادامه داد: «نخست آنکه باید خودروهایی وجود داشته باشد که روی آنها کار پایلوت انجام شود و امتحان خود را پس بدهند؛ یعنی خودروها آمادگی این را داشته باشند که بهعنوان تاکسی مورد استفاده قرار گیرند زیرا خودروهای شخصی پیمایش کمتری دارند ولی سطح استاندارد تاکسی باید چندبرابر یک خودرو معمولی باشد.»
وی تصریح کرده بود: «مساله دوم تاسیس ایستگاههای شارژ و مساله سوم روش بهرهبرداری از این خودروهاست؛ از گذشته وقتی یک خودرو جدید و مدرن به ناوگان افزوده میشد، همه ریسک آن متوجه راننده تاکسی بود؛ خودروهای هیبرید هم که بعد از واردات به رانندگان واگذار شدند اکنون بعد از گذشت حدود پنج سال هرچند قیمت آنها چندبرابر شده اما هزینه نگهداریشان نیز افزایش قابلتوجهی داشته است.»
وی با بیان اینکه بهترین حالت این است که سرمایهگذار یا سرمایهگذارانی پیدا شوند که ریسک سرمایهگذاری را بپذیرند و آن را به طور مستقیم به راننده منتقل کنند، گفت: «در مدتی که به این موضوع پرداختیم تحقق عواملی که به آن اشاره کردم، میسر نشد. وقتی واردات امکانپذیر بود و خودرو وجود داشت، سرمایهگذار نبود و زمانی که سرمایهگذار وجود داشت، واردات خودرو قطع شد. البته یک شرکت خودروساز داخلی درحال فراهم کردن زیرساختها برای تولید خودروها و تاکسیهای برقی در کشور است و امیدواریم در آینده نزدیک ورود این تاکسیهای پاک به ناوگان رخ بدهد.»