به گزارش «اخبار خودرو»،در کنار تمام کمبودهایی که در ناوگان تجاری کشور در بخش باری و مسافری وجود دارد، نیاز به یدکهای مختلف نیز در این ناوگان به یک معضل تبدیل شده که کمتر کسی به آن میپردازد. منافع واردات و فروش خودروهای تجاری به اندازهای است که کمتر سرمایهگذاری، طی این سالها سرمایه خود را به سمت واردات یدکهایی مانند یخچال برده، این در حالی است که کمبود یخچال در چند سال اخیر، ناوگان تجاری را در این بخش با مشکلاتی دوچندان همراه کرده و بر ترانزیت به کشورهای همسایه و حتی دورتر تاثیر گذاشته است. تا آنجا که چندی پیش یکی از کارشناسان صنعت تجاری کشور عنوان کرده بود مشکلات این بخش باعث شده است سهم رانندگان ایرانی از حملونقل بینالمللی به دست برخی رانندگان روسیه و ترکیه بیفتد. این در حالی است که گفته میشود در صنعت تولید یدکهای موردنیاز کشندهها، نوعی انحصار برای تولیدکنندگان داخلی به وجود آمده؛ تولیدکنندگانی که به نظر میرسد این روزها توان تامین نیاز داخلی را در این بخش ندارند.
کمبود یخچالهای حملونقل برای کشندهها
دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور نیز در خصوص کمبود کامیونهای یخچالدار در ناوگان کشور به روزنامه «دنیایخودرو» گفت: «درحالحاضر به نظر میرسد تولیدکنندگان داخلی در این بخش، امکاناتی که بتواند مطابق نیاز ناوگان، تولید را افزایش دهد، در اختیار ندارند.» احمد کریمی عنوان کرد: «کمبود این زیرساختها در هر دو بخش تکنولوژی و حجم تولید دیده میشود و مشکل دیگر این بخش قیمتهای بسیار بالاست.» وی با اشاره به نیاز فوری به منظور تامین این محصولات برای ناوگان داخلی و کمبود آن بیان کرد: «باید این موضوع را در نظر گرفت که ظرفیت واردات در این بخش بسیار بالاست و امکان واردات بهسادگی وجود دارد؛ اگر اجازه دهند که با خودروهای سه سال کارکرده اروپایی، یخچالهای مورد نیاز هم وارد شود، بهطور قطع روی قیمتهای بازار داخلی این محصولات تاثیرگذار خواهد بود. اما به شرط آنکه نظارت درستی بر واردات آن انجام شود.» احمد کریمی در ادامه اظهار کرد: «هنوز قانون مجوز لازم را ارائه نکرده است که به غیر از خودرو، تجهیزاتی مانند یخچال هم وارد شود. اما ایجاد امکان واردات آنها، بهطور قطع بازار یدکها را دستخوش تغییرات قیمتی کاهشی خواهد کرد.»
فروش 3میلیارد تومانی کامیونهای 1.5میلیارد تومانی
دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور همچنین با اشاره به قیمت واردات کامیونهای کارکرده به کشور افزود: «متاسفانه هزینههایی که بر واردات خودروهای تجاری تحمیل شد، قیمت محصولات کارکرده وارداتی را بهشدت افزایش داد و مشکلاتی را برای این طرح به وجود آورد.» وی اظهار کرد: «درحالحاضر سه کامیون رنو به قیمت 136هزار یورو خریداری شده که با احتساب کرایه 12هزاریورویی کامیون، این کامیونها به 148هزار یورو رسیدهاند. یعنی میتوان گفت هر خودرو بهطور متوسط 50هزار یورو برای رسیدن به گمرک هزینه دارد.» وی ادامه داد: «یعنی تا زمانی که خودرو به گمرک میرسد، حدود یکمیلیارد و 500هزار تومان هزینه داشته است. با اینحال، این خودروها بالای 3میلیارد تومان در بازار داخلی قیمتگذاری میشوند.»
افزایش دوبرابری قیمت واقعی کامیونهای کارکرده با هزینههای غیرمنطقی
کریمی گفت: «بخشی از این اختلاف قیمت مربوط به هزینههای خدمات پس از فروش، ارزش افزوده و هزینههای گمرک است. هرچند هزینههایی مانند خدمات پس از فروش هم بسیار بیشتر از مبالغ ابتدایی یا همان 3 درصد بوده اما پذیرفته شده است.» وی عنوان کرد: «با اینحال، هزینههای غیرمنطقی دیگری مانند کارشناسی هم به آنها اضافه میشود که قیمت نهایی را به دوبرابر قیمت اصلی افزایش میدهد.» کریمی درخصوص تاثیر این خودروها تصریح کرد: «از سوی دیگر واردکنندگان نیمنگاهی به قیمتهای بازار دارند که بسیار اشتباه است.»